You are not logged in

DCD Design Cost Data

Consumer Cellular

Studio Ma

Consumer Cellular

Posted: December 31, 2019 | Projects

Building owners are transforming old buildings in order to provide cities and campuses with new venues.  This value-added tenant improvement conversion of a 105,000-square- foot former Sam’s Club retail warehouse building into a 164,000-square-foot call operations center with private offices and training rooms houses up to 1,600 employees for Consumer Cellular, a leading telecommunications tenant. 

The project is a best-of-class example of an adaptive re-use redevelopment that repositioned a non-performing real estate asset to a better use.  

Studio Ma created a flexible second-floor office insertion into a two-story volume warehouse building. The 61,000-square-foot second floor addition to the existing 105,000-square-foot building footprint was organized to maintain a two-story perimeter height volume at the perimeter edge of the building and along a center spine where all public office, training room functions, and new bathrooms cores were consolidated to buffer the more acoustically sensitive needs of the call center stations located in four quadrants adjacent to the central spine.  

The increased space boosted building value to the Owner by over 75%, yielding a 200% return on their investment in the additional second-floor construction.

Proximity makes collaboration and innovation easier.  The single-tenant adaptive reuse of the warehouse space included building systems upgrades and center circulation spine skylights that provide daylight deep into the large building footprint, making a new space that is cost-effective, welcoming, safe and state-of-the art.  The design of the space reflects contemporary values of a flexible, modern office environment characterized by clear circulation and wayfinding for a combination of work types (open, collaborative, and focus).

The challenges of adding the second floor, elevator, and staircases within a single-story building that was originally constructed in 1987 were vast.  From new openings in existing structural walls to new foundations under existing concrete floors for a “floating second floor” that was not a part of the vision for the original building, they then added an elevator pit in a building that was originally one story.   

The construction and design teams did an excellent job of working with the engineers of record and the AFP department within the City of Phoenix to deliver a building that has become a benchmark in the adaptive reuse community. 

The design team created elements that truly make the building state-of-the-art by today’s standards, while incorporating some of the raw shell features that afford the space a sense of culture and history.  This project leaves a memorable impression and tops the list of building renovation projects in 2018. It sets a new benchmark for redevelopment projects in the Phoenix Valley.

“It is great to see this empty big box repurposed to a new workplace bringing job opportunities to Phoenix,” said Phoenix City Councilwoman Thelda Williams, who represents the part of town where the property is located. “This is a great example of adaptive reuse and more opportunities for growth in customer service jobs for the area.” 

Entrances & Storefronts: Arcadia
Flooring: Arizona Hardwoods
Lighting: Del Ray, Lithonia
Daylighting: CPI
Elevators: Otis

Architect 
Studio Ma
4035 E. Indian School Road
Phoenix, AZ 85018
www.studioma.com

Structural Engineer 
Pangolin Structural
1440 E. Missouri Avenue, #C-195
Phoenix, AZ 8504

Mechanical Engineer
Associated Mechanical Engineers
1121 W. Warner Road, #107
Tempe, AZ 85284

Electrical Engineer
Woodward Engineering
203 S. Smith Road
Tempe, AZ 85281

General Contractor & Cost Estimator
Willimeng
2048 N. 44th Street, #200
Phoenix, AZ 85008

Developer
Everest Holdings
7337 E. Doubletree Ranch Road, #185
Scottsdale, AZ 85258

Owner’s Representative
Realty Asset Advisors
501 Esplanade, #3206
Redondo Beach, CA 90277


Date Bid: Oct 2017
Construction Period: Nov 2017 to May 2018
Total Square Feet: 163,607
Site: 11.5 acres.
Number of Buildings: One.

Building Sizes: First floor, 104,713; second floor, 58,894; total, 163,607 square feet.  
Building Height: First floor, 13’; second floor, 12’6”; total, 29’2”.  
Basic Construction Type: Adaptive Reuse/III B.
Foundation: Slab-on-grade. 
Exterior Walls: Tilt-up.
Roof: Membrane.
Floors: Composite steel, concrete deck.
Interior Walls: Metal stud drywall.

Click here to view the full cost details for this project in the January/February 2020 issue of DCD

Search