Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
CIVIC       COMMERCIAL       EDUCATIONAL      HOTEL       INDUSTRIAL       MEDICAL       RECREATIONAL       RELIGIOUS       RESIDENTIAL         

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login


Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

   

 

Find out how much this building will cost in your area today

with our online estimating tool, the DCD Archives.

Click Here to create a conceptual estimate instantly on this building

and hundreds of other INDUSTRIAL projects.


DCD Subscribers Login Here

 

  Battery Innovation CenterBattery Innovation Center

Architect

American Structurepoint, Inc.
7260 Shadeland Station,
Indianapolis, IN 46256
www.structurepoint.com

General Description

Location: Newberry, Indiana
Date Bid: July 2012 Construction Period: Aug 2012 to Aug 2013
Total Square Feet: 30,080 Site: 6.31 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 30,080; total, 30,080 square feet.
Building Height: First floor, 20’2”; total, 20’2”.
Basic Construction Type: New/Concrete panel & steel.
Foundation: Cast-in-place. Exterior Walls: Concrete panels, cement board panels, curtain wall. Roof: Membrane. Floors: Concrete. Interior Walls: CMU, metal stud drywall.

Project Team

Developer: Keystone Realty Group LLC - 47 S. Pennsylvania Street, Indianapolis, IN 46204
General Contractor: Keystone Construction Corp. - 47 S. Pennsylvania Street, Indianapolis, IN 46204
Mechanical Engineer: URS Corporation - 3950 Sparks Drive SE, Grand Rapids, MI 49546
Electrical Engineer: URS Corporation - One Indiana Square, #2100, Indianapolis, IN 46204


The Battery Innovation Center (BIC) is a collaborative in-state initiative designed to incorporate leadership from universities, government agencies, and commercial enterprises to focus on the rapid development, testing and commercialization of safe, reliable, and lightweight energy storage systems for defense and commercial customers. The BIC's design reflects the advanced technology produced at this facility and creates an anchor from which a growing industrial park can develop an architectural language. The architecture is low maintenance, flexible, and energy efficient to support the ideas that are important to the BIC.

The building continues a similar material vocabulary to its contextual surroundings, while using materials, patterns, and proportions to create an interesting facade with minimal cost. Precast concrete with a simple reveal pattern break up the long facade, and white cement board panels with aluminum reveal system and horizontal metal panels provide variety in material and shape. A vertical blue fin element contrasts with the cement panels and creates a point of emphasis that notes the entry of the building.

This state-of-the-art facility combines a welcoming lobby and office environment at the building's entrance with a large-scale, versatile laboratory space. The flexibility of the space was one of the client's greatest goals, since daily changes in technology, research, and production can quickly outdate such a facility with confined setups and usage. Therefore, both the office and laboratory components are designed to be adaptable environments and incorporate adjustable modular walls and ceiling panels throughout for changes in equipment, power needs, and capacity with ease and efficiency.

The white solid surface reception counter with bright gold front plays off the theme of electricity and is a visual cue guiding movement through the vestibule into the main lobby. The exterior vertical blue fin and metal panel system is mimicked by using gypsum board with reveals to create a similar blue fin that horizontally runs through the lobby and further into the building, providing cohesion from the exterior within the building. Designers provided a wire mesh ceiling grid that gives a sense of a ceiling line, bringing the space down to a more human scale. Tile flooring, carpets, and colorful accent walls create a warmer office space environment in contrast to the neutral color palette of the laboratory space.

Flexibility in the office area is created by designing a small shell with a dimension depth that allows for a centrally located corridor through the space. The floor plate is designed to place work spaces freely throughout the open area, without impacting the exterior façade. The open work spaces are created the same throughout, allowing different users to equally use the space as needed. If there is a great influx of staff for a particular test, the waiting area is designed to easily transform into a work environment, incorporating furniture that converts into work stations. The office area also contains a large conference room and break room, with a ceiling height that gradually steps up to the expansive laboratory space.

The transition between the office to the laboratory space contains fixed support elements for both areas. Within the laboratory are the locker rooms, electrical room, power electronics lab, machine shop, and dry room. Flexibility in the laboratory space is of higher priority than the offices. The structure accounts for this, with minimal large columns dropping down through the spaces. This allows the equipment to be placed in the most appropriate location, without concern for structural column interference. The columns are also used to contain electrical boxes, which further expands the usable space.

Efficiency became an important balancing act of the cost of square footage versus the cost of equipment required to run the facility at an appropriate level. The developer and the architect were able to reduce the initial square footage projected for the project once they had a full understanding of the equipment's needs and the facility's use. This allows the BIC to maximize its equipment purchases, while providing the space to still grow into.

The BIC is master planned to easily accommodate an expansion to the lab area without interrupting daily operations, and the building position supports ancillary buildings that can be added to the site in the future. The facility contains ample parking near its front entrance, with a solar parking canopy to charge electric cars. Truck and vehicular access were provided to the canopy covered loading dock area at the rear of the facility. The site was also designed in a way to plan for stormwater detention, and utilities were extended from existing mains to service the building.

With smart design strategies and a focus on future technological advances, the architect created an adaptable environment to accommodate progressive changes for a diverse group of users.

Product Information
Precast Concrete Panels: Fabcon
Membrane Roofing: Firestone
Flooring: Shaw, Ergon, Mikado, Mirage
Entrances & Storefronts, Curtain Wall, Windows: EFCO, a Pella Company.
 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com