Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
CIVIC       COMMERCIAL       EDUCATIONAL      HOTEL       INDUSTRIAL       MEDICAL       RECREATIONAL       RELIGIOUS       RESIDENTIAL         

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login


Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

   

 

Find out how much this building will cost in your area today

with our online estimating tool, the DCD Archives.

Click Here to create a conceptual estimate instantly on this building

and hundreds of other RESIDENTIAL projects.


DCD Subscribers Login Here

 

  Landis Homes Retirement CommunityLandis Homes Retirement Community

Architect

Cornerstone Design-Architects
48-50 West Chestnut Street, #400, Lancaster, PA 17603
www.cornerstonedesign.com

General Description

Location: Lititz, Pennsylvania
Date Bid: Oct 2010 Construction Period: Feb 2011 to Dec 2011
Total Square Feet: 14,255 Site: n/a. Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 14,255; total, 14,255 square feet.
Building Height: First floor, 19’6”; total, 19’6”.
Basic Construction Type: Renovation/Type 5B.
Foundation: n/a. Exterior Walls: EIFS for canopy, stone veneer. Roof: Asphalt shingles. Floors: Concrete. Interior Walls: Metal stud drywall.

Project Team

Structural Engineer: Greenebaum Structures, P.C. - 26-28 Market Square, #2, Manheim, PA 17545
General Contractors & Cost Estimator: EG Stoltzfus Construction, LLC - 2127 New Holland Pike, Lancaster, PA 17601
Interiors: Godshall Commercial Interiors - 2551 Ponderosa Drive, Lancaster, PA 17601


This renovation transforms a dated, cool toned and institutional lobby, mail, and library space into an updated, warm and homelike environment. The formal dining space was also updated, and a brand new informal cafe and dining area were constructed to replace the existing outdated spaces. The overall square footage of renovation totaled approximately 14,255 square feet, and the construction occurred over several phases. A key challenge throughout the renovation was to keep functions such as mail delivery, staff support services, dining, and the library available to the residents that occupied the facility throughout construction.

Serving as a main entrance for residents and prospective residents alike, the lobby space is a key element for Landis Homes to make a lasting first impression. The lobby incorporates a raised ceiling with curving bulkheads, leading the eye into the space and giving it an aura of spaciousness, a central fireplace and seating area, improved lighting, and a reception desk easily visible from the main entrance but not dominant, keeping the focus on the fireplace and seating.

The newly created mail and library space are centrally located within the resident apartments and dining, as opposed to their former locations in the lobby and an enclosed room. These spaces are open and inviting, providing a central gathering space and fostering interaction and sense of community among residents as they check their mail or enjoy a book at the library. The library is filled with natural light due to the addition of windows. Additionally, window seats were provided along the corridor leading from the lobby to the mail and library area, allowing natural light to infiltrate the space and providing a place of rest for residents along a commonly traveled path. An overall concept of the renovation for both the mail and library areas was to eliminate as many narrow and/or right angle turns as possible, allowing for better traffic flow, maneuverability, and safety for the residents.

The dining spaces, both formal and informal, received upgraded finishes, new equipment, and a greater sense of openness. The formal dining space, formerly a low, dimly lit space with limited natural light was provided with new skylights, illuminating the interior of the dining room with ample natural lighting and giving the space an open feeling above. The informal dining area and cafe were updated, and the serving line was reworked to give residents the flexibility of al-a-carte dining and made-to-order selections. The overall feel of the informal dining space is a warm, contemporary, and inviting atmosphere for residents to enjoy the company of each other over a freshly prepared meal.

Product Information
Windows: ProShield
Daylighting & Skylights: Velux
 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com