Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
CIVIC       COMMERCIAL       EDUCATIONAL      HOTEL       INDUSTRIAL       MEDICAL       RECREATIONAL       RELIGIOUS       RESIDENTIAL         

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login


Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

   

 

Find out how much this building will cost in your area today

with our online estimating tool, the DCD Archives.

Click Here to create a conceptual estimate instantly on this building

and hundreds of other EDUCATIONAL projects.


DCD Subscribers Login Here

 

  Timberline Learning CenterTimberline Learning Center

Construction Manager &
General Contractor


Matthew Stais Architects
108 North Ridge Street, Breckenridge, CO 80424
www.staisarchitects.com

General Description

Location: Breckenridge, Colorado
Date Bid: June 2007 Construction Period: Aug 2007 to Aug 2008
Total Square Feet: 8,256 Site: 1.48 acres.
Number of Buildings: One; 6 classrooms seating 69.
Building Size: First floor, 8,256; total, 8,256 square feet.
Building Height: Floor to ceiling, 10 to 15’; total, 30’.
Basic Construction Type: New/Wood frame V-B.
Foundation: Cast-in-place. Exterior Walls: Brick, metal siding. Roof: Asphalt shingles, metal. Floors: Concrete.
Interior Walls: Wood stud drywall.

Construction Team

Structural Engineer: S.A. Miro, Inc. - 610 East Main Street, #11, Frisco, CO 80443
General Contractor: TCD, Inc. - P.O. Box 4564, Breckenridge, CO 80424
Mechanical Engineer: Sol Chavez & Associates - 119 West Cucharras Street, Colorado Springs, CO 80904


The community of Breckenridge, Colorado responded to an acute shortage of child care facilities by creating the Timberline Learning Center through community involvement, a fast-track schedule based on integrated design, and a commitment to the principles of sustainable building design and operation.

A suitable site had been identified through long-range planning; the closure of an existing facility created short-term demand which drove the design and construction schedule. The Town of Breckenridge acted as the client until an operator was found, and selected Matthew Stais Architects to lead the design team through a community-based integrated design process. Project priorities included a "Qualistar" rated facility with emphasis on safety, security and commitment to sustainable design, in addition to schedule.

The site design responds to context by locating classrooms and playgrounds on the south to capture solar gain, and uses the building to block winter winds and snow. Public entry is located west of the facility and service functions to the east, creating a clear and safe division between public and service areas. A single story structure with southern orientation optimizes passive solar gain, daylighting, rooftop PV systems, and indoor-outdoor connections for all classrooms.

Exteriors are clad in low-maintenance metal roofing and siding, with a brick base to stand up to heavy snow winters. Colors and roof forms were varied to articulate the varying classroom areas and to make the building fun. Playgrounds feature synthetic turf, reducing water usage and maintenance costs.

Interiors feature clean lines and natural, low-maintenance materials tailored to the snow country environment. Glass overhead doors connect classrooms with the multi-purpose room, allowing for indoor exercise when it's too cold to play outdoors. Walk-off carpet squares in public areas capture snow & mud before they reach the classroom. Neutral wall colors act as a backdrop for student artwork and amplify daylighting in winter months.

Building HVAC combines radiant in-floor heat to keep little toes warm with a sophisticated energy recovery ventilation system to maximize fresh air while recycling BTUs. Passive solar gain reduces heating load during the day, and daylighting reduces lighting requirements, which are further offset by a 5.0 KW roof-mounted PV system.

Research of comparable facilities revealed that staff, storage, laundry and cleaning functions often get "value engineered" out, lessening efficiency of operations. The project team held the line on this at Timberline to give the operations staff the space they need to do their jobs well.

The integrated design approach and emphasis on practical, sustainable design allowed the project to break ground within 4 months, with occupancy within 16 months of project inception, meeting critical community needs. Timberline Learning Center continues to outperform comparable facilities and creates a healthy, safe and fun environment for early learners.

Product Information
Building Envelope: Omega-Ply Panels by Laminators
Roofing: US Metals Windows: Eagle
Entrances & Storefronts: Kawneer
Flooring: Lees Carpet Lighting: Focal Point

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com