Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  Christian Life Center for City Union Mission

Christian Life Center for City Union MissionArchitect

BNIM Architects
106 W 14th Street, Kansas City, MO 64105
www.bnim.com

General Description

Location: Kansas City, Missouri
Date Bid: Jan 2007
Construction Period: Feb 2007 to March 2008
Total Square Feet: 26,320 Site: 0.67 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 14,320; second floor, 12,000; total, 26,320 square feet.
Building Height: First floor, 14’; second floor, 26’; total, 26’.
Basic Construction Type: New/Masonry bearing wall, precast cored slabs.
Foundation: Pier & grade beam, reinforced concrete, slab-on-grade. Exterior Walls: CMU, brick, curtainwall, reclaimed wood siding. Roof: Membrane. Floors: Concrete, precast. Interior Walls: CMU, metal stud drywall. Projected and/or modeled energy usage KBTU/SF/yr: 163.42 KWH(x000)/year.


Construction Team

General Contractor: McCownGordon Construction L.L.C. - 422 Admiral Boulevard, Kansas City, MO 64106
Structural Engineer: Structural Engineering Associates, Inc. - 1000 Walnut, #1570, Kansas City, MO 64106
Electrical & Mechanical Engineer: BGR Consulting Engineers - 908 Broadway, #200, Kansas City, MO 64105
Landscape Architect: BNIM Architects - 106 W. 14th Street, Kansas City, MO 64105


City Union Mission is a not-for-profit organization serving the base level needs of those whose lives have been disrupted in the Kansas City community. BNIM was hired to analyze the existing Men's Shelter Building and to address how the organization could meet an overwhelming increase in need. It quickly became clear that their existing facility was inadequate to meet rising demands, and the development of a separate structure housing the Christian Life Program was created. This program nurtures the re-entry process for one-hundred of the most promising men who will live and attend classes in the facility during their one-year curriculum. The resulting design supports the believe that students of the program deserve experiencing the best during their course and afterward wherever their new life leads.

Located in a neglected neighborhood near the urban core, the creation of a safe and healthy environment was paramount. To address this goal, the facility was developed around a secure courtyard that connects the interior and exterior throughout. Programmatic spaces include a dormitory, living area, classrooms, recreation rooms, and administrative offices. A large-multi-purpose space is used for dining, recreation and worship. Exterior materials include a rain screen of recycled hardwood combined with brick and burnished block masonry.

The site design incorporates a variety of sustainable features and is a showcase for urban stormwater management. The small site includes three bioretention cells that accept all of the roof run-off and there is no stormwater connection to the City's sewer system. Indigenous plant material that require low-maintenance have been integrated throughout the site. Hidden from view are the geo-thermal wells and the recycled water storage tanks, which hold filtered water from the showers for use in toilet flushing.

SUSTAINABLE FEATURES
- Storm runoff from the parking lots drain into two bioswales which collect sediment, clean heavy metals and encourage infiltration into the soils. The bioswales are planted with cordgrass and swichgrass to absorb a high percentage of rainwater.
- The central courtyard is planted with buffalo grass and requires no chemicals and only a couple of lawn mowings per year.
- Shortgrass prairie grasses are planted on side lots to improve the environmental quality of the area.
- Pervious limestone screening walk connects the building to adjacent streets.
- Steep slopes west of the building are stabilized with a geo-web stabilization product to resist the potential erosion of the hillside into parking lot.
- Building orientation with courtyard configuration maximizes natural daylight into the facility. Every room has access to daylight.
- Custom insulated windows for high thermal capacity were installed.
- A geo-thermal heat pump system was installed.
- Passive solar techniques were utilized, including the thermal floor mass in the south-facing multi-purpose room.
- Fritted glass in the south curtain wall helps to manage heat gain.

Manufacturers

DIV. 4: Brick: ACME, Midwest.
DIV. 7: Membrane: Carlisle.
DIV. 8: Entrances & Storefronts: Kawneer; Windows: VOS.
DIV. 14: Elevators: Schindler.  

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com