Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  McCune-Brooks Regional Hospital

McCune-Brooks Regional HospitalArchitect

HMN Architects, Inc.
7400 West 110th Street, #200, Overland Park, KS 66210
www.hmnarchitects.com

General Description

Location: Carthage, Missouri
Date Bid: July 2005
Construction Period: July 2005 to Dec 2007
Total Square Feet: 142,960 Site: 34 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 142,960; total, 142,960 square feet.
Building Height: First floor, 18’9” to 39’3”; total, 39’3”.
Basic Construction Type: New/12B.
Foundation: Cast-in-place, reinforced, slab-on-grade. Exterior Walls: CMU, brick, curtainwalls, solid composite exterior wall panel. Roof: Membrane. Floors: Concrete. Interior Walls: CMU, metal stud drywall.

Construction Team

Construction Manager & General Contractor: JE Dunn Construction Company - 929 Holmes Street, Kansas City, MO 64106
Structural Engineer: Bob D. Campbell & Company, Inc. - 4338 Belleview, Kansas City, MO 64111
Mechanical, Electrical & Plumbing Engineer: Brack & Associates Consulting Engineers - 3501 S.W. Gage Blvd., Topeka, KS 66614
Civil Engineer: Walter P. Moore & Associates, Inc. - 920 Main, 10th Floor, Kansas City, MO 64105
 


Conversations initially began with the McCune-Brooks Regional Hospital's team on how to best continue the McCune-Brooks mission and vision while providing a healing and restorative environment for patients, families, visitors and staff. By working with the themes of water, natural light and the environment as traditional sources of healing, the team began to reinvent the hospital's internal culture and operations, integrating nature as part of the healing process. The result is a facility that is a cultural center for the community, a healthcare resource for the whole person and integrates the latest technology available in patient care.

Patient rooms were designed and constructed for families to effectively participate in the patients' care. The orientation of the bed and locations of furnishings, artwork and other room amenities were carefully crafted with family participation in mind. Each room is equipped with a flat screen television and space for a small refrigerator, so families feel welcome, making their stay less stressful. Several other major design elements throughout the hospital provide patients with a restorative environment with the incorporation of natural daylight and views to nature from the facility, which aid in the reduction of stress. The windows in each patient room are large enough to provide sufficient daylight, even in winter months, with portions of the window sills extending down to the floor, to allow the patients to see the courtyard stream and pond from their bed.

The facility is organized along a central circulation, which fronts a large central courtyard. This space is more than sixty feet in width in response to behavioral studies indicating that courtyards of fewer dimensions limit daylight and is minimally effective in relieving stress. Each patient care area can be expanded, or modified, to suit changing needs. For instance, each clinical department can expand independently into either interior "soft" space or into a defined exterior zone. The location of future stairs and elevators were carefully planned, so that nursing units can expand not only horizontally, but also vertically.

The nursing units are arranged on the south side of the courtyard and are grouped into three pods: the Birthing Center, with four LDRP rooms; the Medical/Surgical Unit; and the shared Rehabilitation and Geri-Psych pod. The nursing concept is based on decentralized patient care with shared staff support spaces. Each patient room has been designed for ADA accessibility and ease of staff assistance to patients. The intensive care rooms were planned to allow for multi-acuity patient care needs. Additional flexibility has been planned in the patient room design, so that medical, surgical and rehabilitation patients may be accommodated in a variety of ways. In addition, each of the psychiatric rooms may be converted to medical, surgical or rehabilitation rooms in the future.

The hospital actively reaches out to the community in a number of ways. The City of Carthage lacks civic facilities where citizens can meet. Part of the new hospital's focus from day one was the incorporation of community rooms, which can be used for community-wide gatherings, health fairs and staff training, as well as a cafeteria that will be an inviting locale for the public. Additionally, the Cardiac Rehabilitation and Physical Therapy Center is planned to be a public amenity, featuring a glass-walled facade facing the water feature and a soaring roof that can be seen from a distance.

McCune-Brooks' mission and vision is strong in Carthage, Missouri. The facility continues to provide state of the art healthcare services by working with the themes of water, natural light and the environment, as traditional sources of healing continuing the legacy of care McCune-Brooks offers.

Manufacturers

DIV. 4: Masonry: Cloud Ceramics Brick.
DIV. 7: Composite Wall Panels: Trespa; Membrane: Carlisle.
DIV. 8: Entrances & Storefronts, Curtainwall, Windows: Kawneer.
DIV. 9: Access Floor: Tate; VCT: Tarkett; Carpet: Constantine; Epoxy: Desco; Sheathing: DensGlass Gold(R) by Georgia Pacific.

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com