Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  North Side Baptist Church

North Side Baptist Church, Page 28Architect

Neal Prince Architects
110 West North Street, #300, Greenville, SC 29601
www.neal-prince.com

General Description

Location: Greenwood, South Carolina
Date Bid: Nov 2005, Negotiated
Construction Period: Nov 2005 to Sep 2007
Total Square Feet: 48,087 Site: 17.79 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: Basement (mechanical space), 6,508; first floor, 32,657; second floor, 8,922; total, 48,087 square feet.
Building Height: Basement (mechanical space), 11’; first floor, 19’3”; second floor, 23’; floor to floor, 19’3”; total, 60’4”.
Basic Construction Type: New/IIB/Structural Steel.
Foundation: Cast-in-place, reinforced concrete, slab-on-grade. Exterior Walls: CMU, brick, curtainwall.
Roof: Asphalt shingle, built-up, metal. Floors: Concrete. Interior Walls: Metal stud drywall. 

Construction Team

Structural Engineer: Cary Engineering - 534 Old Howell Road, #100, Greenville, SC 29615
General Contractor & Cost Estimator: Triangle Construction - 2624 Laurens Road, Greenville, SC 29607
Electrical Engineer: Burdette Engineers - 102 Pilgrim Road, Greenville, SC 29607
Mechanical Engineer: Peritus Engineers - P. O. Box 16598, Greenville, SC 29606


This dynamic facility consists of a new 1,200-seat sanctuary along with a multi-purpose lobby space and support functions. The lobby space accommodates a coffee bar, bookstore and ministry information area.

The Building Committee of the church was seeking to build a new sanctuary that would provide space for a growing membership, and that would express their mission to reach out to the surrounding community.

The solution was developed through a series of collaborative work sessions with the Building Committee. A number of alternative concepts were explored, leading to a solution that transcended preconceptions. The final concept places the sanctuary sideways on the site, in front of the existing church complex. The sideways placement allows the lobby space to open up in the direction of the community, while connecting into the existing building. The primary flow of vehicular traffic from the adjacent community faces directly toward the glass wall of the lobby, drawing attention to the vibrant, welcoming activity of people inside.

The lobby is designed to accommodate a smooth transition for people waiting between services. The two-story light filled space provides multiple locations for visitor/member interaction including a guest service desk, a computerized information kiosk, and a coffee bar. A combination of natural light during the day and interior lighting at night accentuates this space and draws focus from the community into the church.

The worship center uses theater-style seating that can accommodate about 1,200 people. It was designed to accommodate all of the technological features that make it physically work for contemporary worship and music, but was visually detailed with ceiling clouds that hide the technology, so it would not be the focus of the space. Functional and theatrical lighting within the black box worship space creates an ambiance that reinforces the style of worship ranging from the more traditional to the more contemporary services.

The configuration of the building was developed from the church’s theological foundations. The stability of the four cornerstones of the church’s theology is expressed in the four solid corner blocks of the sanctuary building. The theological centrality of the cross is shown by the cruciform roof that overshadows the four-square block of the building. The theological thrust to reach out to the surrounding community is expressed by the extroverted glass lobby. The ‘steeple’ tower carries a two-fold expression: in elevation its verticality points toward an uplifting heavenly viewpoint; in plan its horizontal axis points out from the church on a skewed axis oriented toward the surrounding city. Finally, the arched roof of the lobby creates a sense of the sheltering wings under which people gather together for worship and fellowship.

The result is an economical, crisp, and dynamic worship center that provides a current, inviting, and engaging environment for community outreach.

Manufacturers

DIV. 4: Brick: Boral.
DIV. 7: Shingles: GAF; Built-up: Carlisle Syntec.
DIV. 8: Curtainwall: YKK AP America.
DIV. 9: Flooring: Lees, Johnsonite, Crossville Ceramics.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com