Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  Academic & Health Center, Hillside School
Sustainable

Academic & Health Center, Hillside School, page 38

Architect

Baer Architectural Group, Inc.
265 Main Street, Northborough, MA 01532
www.baerarchitecture.org

General Description

Location: Marlborough, Massachusetts
Date Bid: May 2007
Construction Period: June 2007 to Mar 2008
Total Square Feet: 34,000 Site: 3-acres project site on a 150-acre campus.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor new, 16,000; first floor renovation, 18,000; total, 34,000 square feet.
Building Height: First floor, 16’3”; total, 16’3”.
Basic Construction Type: Addition/Renovation.
Foundation: Concrete, structural steel. Exterior Walls: Brick. Roof: EPDM. Floors: Rubber flooring, carpet, ceramic tile, VCT. Interior Walls: Gypsum. 

Construction Team

Structural Engineer: Johnson Structural Engineering, Inc. - 30 Faith Avenue, Auburn MA 01501
General Contractor: Erland Construction Company, Inc. - 83 Second Avenue, Burlington, MA 01803
Electrical Engineer: Shepherd Engineering, Inc. - 1308 Grafton Street, Worcester, MA 01604
Mechanical Engineer: Seaman Engineering Corporation - 30 Faith Avenue, Auburn, MA 01501


The Hillside Academic and Health Center (AHC) is the largest capital improvement stemming from a comprehensive campus master plan. It serves to grow and enhance the academic spaces for the growing Hillside community and provide an improved home for academics, arts, and athletics while incorporating and fostering the school's mission to help students develop academically, physically, spiritually, morally, and socially while building their confidence and maturity.

The goal of creating a "green" academic building was a clear imperative from the start of the project. Hillside curriculum teaches students to be stewards of the environment; the sustainable design of the AHC supports this educational principle while benefiting from the cost savings associated with sustainable energy usage recovery and management systems.

Baer Architecture Group's role was to create a facility which, through addition to and renovation of the existing space (Stevens Hall), doubled the number of academic classrooms in the building, created an enhanced infirmary, a small studio apartment for the on-call nurse, a fitness center/weight room, and a multi-purpose/wrestling room along with giving the students a protected outdoor space adjacent to the classrooms.

Stevens Hall, originally built in the early 1950's, was in dire need of life safety and finish updates. Part of the scope of work for this project was to introduce a sprinkler system throughout the new and existing buildings and update the fire alarm throughout the existing building. In order to better the energy efficiency in Stevens Hall, the original steel-framed, single-glazed storefront was removed and the same system used in the new addition was installed.

The exterior design solutions needed to be aesthetically consistent with the existing building, yet meet the goal of improved energy efficiency. Because the existing academic building had a brick pier exterior with an inefficient single-pane steel curtain-wall, the challenge was to mimic the detailing and aesthetics while improving energy-efficiency and functionality. To achieve this, a similar water-struck face brick was used, zinc metal panels, a highly efficient aluminum storefront system, and low-e glass in five different color types to help reduce the amount of solar heat gain and glare in the classroom spaces. Roofing was a white EPDM membrane.

The interior of the building was organized around two main circulation spines. Connecting the existing building to the Academic and Health Center is a space entitled the Student Commons. This space organizes the main public spaces within the AHC, those being the multi-purpose/wrestling room and the flex room. The Student Common is used by the community for program functions, fundraising events, and student gatherings. To the east of the commons are the self-contained classrooms, serving the fifth and sixth grades. To the west of the commons are three general purpose classrooms, and the three state-of-the art science classrooms and laboratories. Located at the western edge of the center are a series of offices, and the health center. The center houses six general beds, and four quarantine rooms.

The interior design used recycled rubber flooring products (100% post-consumer, 50% post-industrial waste) in the community spaces, corridors, wrestling room, and fitness center, and low-VOC paints throughout. All of the finished wood products were rift-sawn Hickory; supplied by a friend of the school. The HVAC system is an energy-efficient system of water-source heat pumps coupled with a standing column geothermal system. There is an estimated 18-month payback period for the client on the installation of the system.

The project was completed on schedule and within budget, and provides the Hillside Community with an expanded facility to foster the academic, social, physical, and environmental initiatives to enrich the lives of Hillside students.
   

Manufacturers

DIV. 4: Brick: The Belden Brick Company.
DIV. 7: EPDM: Carlisle; Metal Panels: Rheinzink.
DIV. 8: Aluminum Storefront, Curtainwall & Windows: EFCO Corporation.
DIV. 9: Rubber Flooring: EcoSurfaces; Carpet: Blue Ridge; Tile: American Olean; VCT: Stonescape by Estrie, Inc.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com