Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  Aetna Customer Center
LEED® CI

Aetna Customer Center, page 36General Contractors & Cost Estimator

Bartlett Brainard Eacott
70 Griffin Road South, Bloomfield, CT 06002
www.bbeinc.com

Architect

Perkins + Will
655 Winding Brook Drive, Glastonbury, CT 06033
www.perkinswill.com

General Description

Location: Hartford, Connecticut
Date Bid: Sep 2007
Construction Period: Sep 2007 to Mar 2008
Total Square Feet: 14,600 Site: 37.75 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 12,000; mezzanine, 2,600;
total, 14,600 square feet.
Building Height: First floor, 19’; mezzanine, 8’5”;
total, 22’ from grade to roof.
Basic Construction Type: Renovation/Tenant Build Out.
Foundation: Concrete. Exterior Walls: Brick.
Roof: Membrane. Floors: Concrete.
Interior Walls: Metal stud, masonry. 

Construction Team

Structural Engineer: Szewczak Associates Consulting Engineers - 200 Fisher Drive, Avon, CT 06001
Electrical & Mechanical Engineer: Kohler Ronan, LLC - 301 Main Street, Danbury, CT 06810
Sound Consultant: Acentech - 33 Moulton Street, Cambridge, MA 02138
Lighting Consultant: HLB Lighting Design - 200 Park Avenue South, #1401, New York, NY 10003


The new Aetna Customer Center represents the future in executive briefing centers and business relationship-enhancing venues in many ways. The new Center incorporates several forms of presentation technology to effectively communicate and reinforce the values of Aetna to new and existing clients.

The new Customer Center is located just yards away from the geographic center of Hartford, the “insurance capital of the world.” This historic building is the largest colonial revival-style in the country and was originally built in 1931. Here cutting-edge technology plays well against the backdrop of a traditional landmark building and generates a sense of progressive service balanced with the permanence of the institution.

After completely demolishing all of the existing finishes, mechanical, electrical, and topping slabs the new facility began in-filling the space. Due to its proximity to large meeting and office areas, special concern was paid to isolating sound and vibration so that disturbances would be kept to a minimum. Several special features were incorporated to enhance the design of the Center and again reinforce the Aetna image. The project was designed and built under the guidelines of the LEED® CI program and qualifies as a registered project. Certain elements of the original building were re-incorporated into the project conserving resources and preserving the character of the original construction.

The extensive use of technology to present Aetna’s message provided impetus to upgrade the mechanical and electrical systems of the original base building to provide service while improving energy efficiency.

The presentation and meeting areas are complemented by several small break-out and conference areas. Additionally the Center attends to all the needs of today’s business travelers so that the comfort and focus of visitors is maintained.

The space makes excellent use of the large south-facing windows by channeling the light deep into the space using the original double height ceilings. Program area was maximized by building a mezzanine space to house certain back-of-house functions and mechanical/electrical support equipment. The mezzanine space is strategically located to minimize impact on the original high ceilings and isolate mechanical noise from the presentation areas.

A food service preparation area was placed in a way to serve the Center via discrete routes and allow ready access to the building’s central service corridor thus allowing for full dining support without interruption of business presentations.
   

Manufacturers

DIV. 3: Gypsum Floor: Level Rock® 3500 by USG.
DIV. 9: Floating Concrete Floor: Kinetics Floor Noise Control System; Carpet: Shaw, Bentley; Wall Panels: 3 Form.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com