Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  Rapha Primary Care

Architect

Designed to Build, Andrew W. Privette, AIA
1920 Fort Bragg Road, Fayetteville, NC 28303
www.designedtobuild.com

General Description

Location: Fayetteville, North Carolina
Date Bid: June 2007
Construction Period: Jul 2007 to Nov 2007
Total Square Feet: 19,907 Site: 1.43 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: Basement, 4,643 (a portion of the basement was renovated); first floor, 15,264; total, 19,907.
Building Height: Total, 26’5”.
Basic Construction Type: V-B/Renovation.
Foundation: Existing cast-in-place, slab-on-grade. Exterior Walls: Metal, curtainwall. Roof: Metal, membrane. Floors: Concrete. Interior Walls: Metal stud drywall.

Construction Team

Structural Engineer: Structural Visions, Inc. - 1110 Navaho Drive, #605, Raleigh, NC 27609
General Contractor: Generations Construction - 4249 Tyndall Bridge Road, Salemburg, NC 28385
Electrical & Mechanical Engineer: Coastal Plains Engineering, P.A. - 30 Three Hunts Drive, Pembroke, NC 28372


Rapha Primary Care, page 36

This 1.3 million dollar project revitalized a tired and abused office building into a vibrant and modern medical care facility. By using the existing building and establishing a new dramatic entry a twenty-year-old building received a new lease on life.

The dramatic entry with its unique footprint provides a bright and welcoming atmosphere in which to receive the patients. The alcoves provide sunbathed places to wait. Warm colors and clean lines clearly delineate the spaces and provide easy way finding. Large soaring windows, recessed for summer shading, provide natural light and unique design elements. The building once lost in the cluttered streetscape now features carefully selected champagne colored panels that draw attention, emphasize the entry and stream line the facade. The overall atmosphere is enhanced by the materials, colors and artwork chosen.

The existing building was wood framed, brick veneered, steel beams and column, and engineered wood framed, low-sloped roof rafters. The floor system is wood deck, wood truss, and steel girders with mostly crawl space and some basement area. HVAC systems are roof mounted, package units some old and some new. The building interior was gutted. New demountable and drywall partitions and acoustical ceilings were installed. Flooring consists mainly of ceramic tile with carpet in the office areas and corridors.

The program requirements include a primary care facility with direct access to lab and testing facilities. Office suites for the doctors are conveniently located between the reception area and the exam rooms to provide efficient patient care and appropriate support for the staff. Roomy staff accommodations are provided in the basement to allow the staff to relax, as well as perform non-patient business functions. The basement also provides plentiful storage for bulk items and inactive records. Eventually some of the basement will be developed for observational patient labs, providing further diagnostic capabilities. Seventeen fully equipped exam rooms ensure flexibility and the possibility for growth, a must in this town.

The building has a primary care medical facility and lab on south end and available tenant space for medical related services on the other. The spaces are separated by a hallway axis through the center of the building. This central axis allows for secondary entrances into the building and additional transition spaces between tenants providing the greatest amount of customization for each tenant.

The site is located at one of the most travelled intersections in Fayetteville. Established transportation routes are utilized by repurposing this site, with public transportation and carpooling as viable options for the patients and staff. The parking was reconfigured to maximize parking, provide better access, and improve the traffic flow around the building.

This revitalization brings an abandoned building out of the shadows and highlights the possibilities of renovation by re-organizing and repurposing. By rejuvenating this old space, to better serve the community in which it is situated, everyone wins. An old building gets a new and useful life, an eyesore is removed, and medical care is expanded in the community.    

Manufacturers

DIV. 7: Membrane: Versico; Metal Panels, Roof: ATAS.
DIV. 8: Storefront: YKK AP America.
DIV. 10: Demountable Partitions: Superwall.
DIV. 26: Lighting: Lithonia.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com