Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  The Offices of Bonsall Shafferman Architects

Architect

Bonsall Shafferman Architects and Space Planners
1640 Valley Center Parkway, #100, Bethlehem, PA 18017
www.bsaia.com

General Description

Location: Bethlehem, Pennsylvania
Date Bid: Sep 2007
Construction Period: Sep 2007 to Nov 2007
Total Square Feet: 4,950 Site: 30,850 square feet.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 4,950; total, 4,950 square feet.
Building Height: First floor, 17’3”; total, 17’3”.
Basic Construction Type: Tenant Build Out.
Foundation: N/A. Exterior Walls: N/A. Roof: N/A. Floors: Carpet. Interior Walls: Metal stud drywall. 

Construction Team

General Contractor & Cost Estimator: Boyle Construction, Inc. - 1209 Hausman Road, Allentown, PA 18104
Electrical Contractor: West Side Hammer Electric - 1325 Clay Street, Bethlehem, PA 18018
Mechanical Engineer: H. T. Lyons, Inc. - 7165 Ambassador Drive, Allentown, PA 18106


The Offices of Bonsall Shafferman Architects, Page 32

Having outgrown their 2,500 square foot office space, Bonsall Shafferman Architects and Space Planners, a local and regional firm of seven, started searching for new space. They wished to increase their space, reorganize their work flow and create a totally new working environment close to their previous location. Less than a mile away from their old offices, stood a completely gutted single story brick and glass office building in a well manicured corporate park operated by Liberty Property Trust. The “L” shaped building contained 30,850 square feet and they were able to negotiate for one entire side of one wing which provided them with just under 5,000 square feet. This rectangular space is approximately 38 feet wide by 132 feet long affording a linear layout in which everyone has window area including the conference room, while the interior of the space houses the library, printing and filing functions. Since the roof was pitched, they were able to use this to their advantage and install a 14-foot-high sloped ceiling in the staff area which gives a very dramatic feel to the space.

Entering the reception area from the building lobby through massive eight-foot-high double doors, they continued the pattern of the 14- by 28-inch polished ceramic tile on the floor, and chose an Armstrong “metalworks” ceiling. They planned to build with partial height walls throughout the suite wherever possible to retain an open and dramatic feeling. Even the offices have no doors and utilize aluminum and glass storefront panels for further transparency. Ever mindful of sustainability, they selected warm grey and beige patterned carpet tiles by InterfaceFLOR, from the Frank Lloyd Wright collection, for use throughout the remainder of the suite. Three colors of grey low VOC paint were combined with red and yellow accent walls from their logo. The third accent color, black, was used on the exposed spiral ductwork. Energy efficient lighting was of both contemporary suspended pendants in the vaulted space and deep cell parabolics in the print room and library areas.

Formica was the plastic laminate of choice for the local custom millwork, and combined with oak, matching the pre-finished doors from Graham. Prior to the move Spacesaver metal library shelving was installed. “Answer” by Steelcase was the answer for the versatile ninety square foot CAD work stations which utilizes silver metallic perforated metal panels and overhead storage. Seating comfort was supplied by Vitra and Herman Miller with their “Vis-ŕ-Vis” and “Aeron” chairs respectively.

Construction of the interior fit-out, under the direction of Boyle Construction, Inc., was started in late September, 2007 and completed in an unbelievable eight weeks.   

Manufacturers

DIV. 8: Interior Storefront: Tubelite; Hardware: Sargent
8200 Mortise Lever Locks
.
DIV. 9: Acoustical: Armstrong Cirrus; Paint: Sherwin Williams Pro-Green 200; Rubber Base: Roppe; Ceramic Tile: Crossville Ceramics; Carpet: InterfaceFLOR Robie House from the Frank Lloyd Wright Collection.
DIV. 12: Storage & Work Stations: Steelcase Answer System; Metal Library Shelving: Spacesaver.
DIV. 26: Lighting: Finelite.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com