Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  Manchester College Science Center

Architect

InterDesign
141 E. Ohio Street, Indianapolis, IN 46204
www.interdesign.com

General Description

Location: North Manchester, Indiana
Date Bid: Dec 2003
Construction Period: Dec 2003 to Aug 2005
Total Square Feet: 85,660 Site: 3.3 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: Basement, 6,044; first floor, 29,011; second floor, 28,740; each additional floor, 21,865; total, 85,660 square feet.
Building Height: Basement, 11’8”; first floor, 9’4”; second floor, 9’4”; each additional floor, 9’4”; floor to floor, 14’7”; total, 54’. 
Basic Construction Type: New/Structural steel. 
Foundation: Cast-in-place, pier & grade beam, reinforced concrete, slab-on-grade. Exterior Walls: Brick, architectural precast concrete. Roof: Metal, membrane. Floors: Concrete. Interior Walls: CMU, metal stud drywall. 

Construction Team

Construction Manager & Cost Estimator: R. L. Turner Corporation - 1000 W. Oak Street, Zionsville, IN 46077
General Contractor: Weigand Construction Co., Inc. - 7808 Honeywell Drive, Fort Wayne, IN 46825
Electrical & Mechanical Engineer: F & G Engineers, Inc. - 7825 E. 89th Street, Indianapolis, IN 46256
Civil Engineer: Charlier Clark and Linard - 1 North Pennsylvania, #620, Indianapolis, IN 46204


Manchester College Science Center

The siting of this 85,600 square-foot Science Center completes the definition of the campus mall of this small Indiana private college. The exterior complements the scale and character of existing campus buildings by utilizing a palette of brick, stone and glass. The fresh assemblage of these materials in a classical base/middle/top composition emphasizes the strong horizontal relationship of this building to its rural Midwestern site. 12-inch Norman-sized brick laid in 1/3 bond further emphasizes this. The massing of the building carefully relates the facility to its neighbors. The three-story laboratory wing establishes a dialogue with the three-story academic building directly across the mall. The two-story classroom wing responds to the two-story library located immediately to the south. Buff and red patterned brick combined with stone belt courses and paired punched window openings break down the scale and humanize the overall mass of the building. The curtain-walled atrium and study lounges provide a visual counterpoint to the brick and stone and serve as an effective facade transition element. Curved standing seam metal roof forms distinguish the atrium and auditorium, creating a strong, progressive visual identity for the sciences. 

Inside, the building's design is noteworthy because of its emphasis on the informal aspects of learning. Corridors are punctuated with study alcoves adorned with science-themed art and equipped with large tables and wireless Internet access to facilitate team interaction. Study lounges are strategically situated near laboratories, faculty offices and around the atrium at all floor levels. These and other "soft spaces" are designed to promote spontaneous encounters and serve as a venue for informal gatherings and unstructured learning opportunities. The 130-seat auditorium is designed to foster small group interaction through the use of extra-wide aisles, generously-sized work surfaces and flexible seating.

Laboratories are designed for versatility as they can be reconfigured to meet changing curriculum needs and provide ample space for faculty/student collaboration. Sensitive use of color, daylight and bench layout creates an inspiring learning environment.

The design puts the doing of science on display through the use of numerous viewing windows between the corridors and labs. The greenhouse, dramatically perched atop the atrium, is the most visible example of this. 

The soaring, three-story atrium is a focal point on the college mall and serves as a dramatic campus "living room", uniting the laboratory and classroom wings. A wide, open stair leads up into the atrium and to the auditorium. Glazed railings on the second and third floors surround the atrium defining pedestrian bridges attended by comfortable study areas. The atrium features a spectacular suspended dichroic acrylic and stainless steel sculpture designed by glass artist, Kenneth vonRoenn. The harmonious relationship between structure and sculpture establishes an inspiring visual dialogue as ever-changing colored light animates the space.

The Science Center was 12 years in the planning, was fully funded through donor gifts prior to groundbreaking and was constructed within budget and ahead of schedule.   

Manufacturers

DIV. 3: Block: Masolite.
DIV. 4: Brick: The Belden Brick Company.
DIV. 7: EPDM: Firestone; Metal Panels: Merchant & Evans; Insulation: Owens Corning.
DIV. 8: Glazing: Viracon; Entrances & Storefronts: Kawneer; Curtainwall, Windows: EFCO.
DIV. 9: Tile: Crossville; VCT: Armstrong; Resinous Flooring: Valspar; Carpet: Interface, Shaw,Bentley; Acoustical: Armstrong; Rubber Base, Treads, Risers: Johnsonite. 
DIV. 14: Elevator: Otis. 
DIV. 26: Lighting: Lithonia.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com