Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  Hoeger House

Architect

HMN Architects, Inc.
7400 West 110th Street, #200, Overland Park, KS 66210
www.hmnarchitects.com

General Description

Location: Olathe, Kansas
Date Bid: Aug 2005 Construction Period: Sep 2005 to Aug 2006
Total Square Feet: 14,320 Site: 81,900 square feet.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 14,320; total, 14,320 square feet.
Building Height: First floor, 18’; total, 18’. 
Basic Construction Type: New.
Foundation: Cast-in-place, reinforced, slab-on-grade. 
Exterior Walls: Brick, stucco. Roof: Asphalt shingles. Floors: Concrete. Interior Walls: CMU, wood stud drywall.

Construction Team

Structural Engineer: Haris Engineering - 10901 Lowell Avenue, #275, Overland Park, KS 66210
General Contractor: A.L. Huber - 10770 El Monte, Overland Park, KS 66211
Electrical & Mechanical Engineer: Hoss & Brown Engineers, Inc. - 11205 West 79th Street, Lenexa, KS 66214
Civil Engineer: Payne & Brockway P.A. - 426 S. Kansas Avenue, Olathe, KS 66061


Hoeger House

The idea for Hoeger House was born out of the desire of the Evangelical Lutheran Good Samaritan Society, in partnership with the Olathe Medical Center, to provide a short term rehabilitation facility for hospital patient’s recovery that did not require the long term services of a normal skilled nursing facility. In addition, the client wanted to create a more home-like atmosphere that did not have the typical institutional surroundings. 

The primary purpose of Hoeger House is to assist the residents in making their transition through final recovery from their hospital stay into a more independent living status, while at the same time, providing them the comforts of home. 

To achieve this, the basic concept was to design a facility that is residential in scale, as well as character. This was accomplished by keeping the number of residents that are served to a small number (17) and by using residential materials and decor in the design and construction. 

Hoeger House is part of a large, developing, senior living and health care campus. It is adjunct to a full-scale nursing home that is also part of the Good Samaritan healthcare facilities. In keeping with the architectural character of the campus, the materials that were selected are complimentary to those that have been utilized in the other buildings. Part of the overall planning calls for not only a duplicate facility to be built when the owner feels the need to do so, but also individual villa-type homes.

The interior living areas of the Hoeger House are designed with the utilization of residential style decor and furniture that one would find in the traditional home. The resident’s rooms are all private with bath. Each room has a large bay window to allow for generous amounts of natural lighting. The cabinetry and built-ins are all natural wood with ample storage. The resident rooms were arranged in the planning so that overly long unbroken corridors were eliminated. Security is enhanced by the use of cameras and monitors to assure resident safety. Other safety features include magnetic locks for exterior doors with delayed opening devices. 

The common dining room and activity room of Hoeger House are connected to a large handicap accessible outdoor patio with attractive landscaping. The patio is connected to the “front porch” that is directly off the front entrance. Other common areas such as a large physical therapy room are incorporated into the recovery procedures with the use of a variety of exercise equipment. The kitchen may even be utilized for assisting the residents in recovery, providing them with training for their return home. A spa with hair salon is available to the residents for their personal use and additional resident storage areas are available for those who have personal belongings they want to keep close by. 

Manufacturers

DIV. 7: Asphalt/Fiberglass Shingles: Timberline® Slate Blend by GAF.
DIV. 8: Windows, Entrances & Storefronts: Pella.
DIV. 10: Columns: Crown Columns & Millwork; Railing: Regal Rail System by Crown Columns & Millwork.

Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

 

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. | DCD Construction Magazine | Email: webmaster@dcd.com