Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  University of Florida, 
Library West Addition/Remodeling

LEED® Gold


Long & Associates Architects/Engineers, Inc.
4525 S. Manhattan Avenue, Tampa, FL 33611
www.longandassociates.com


LOCATION: Gainesville, Florida
DATE BID: Dec 2003
Construction Period: Dec 2003 to May 2006
Total Square Feet: 176,700 SITE: 4 acres. 
Number of Buildings: One. 
Building Size: First floor, 42,500; 2nd floor, 42,500; 3rd floor, 42,500; 4th floor, 19,800; 5th floor, 17,600; 6th floor, 11,800; total, 176,700 square feet. Building Height: First floor, 14’; second floor, 13’6”; each additional floor, 13’6”; floor to floor, 10’4”; penthouse, 7’; total, 85’4”. Basic Construction Type: Addition/Renovation. Foundation: Cast-in-place. Exterior Walls: CMU, brick, curtainwall. Roof: Built-up. Floors: Concrete. Interior Walls: Metal stud drywall.


LIBRARY DESIGN CONSULTANT: Ross Barney Architects - 10 W. Hubbard, Chicago, IL 60610
GENERAL CONTRACTOR & COST ESTIMATOR: Biltmore Construction - 1055 Ponce de Leon Boulevard, Belleair, FL 33756
STRUCTURAL/MECHANICAL/ELECTRICAL ENGINEER: Long & Associates Architects/Engineers, Inc. - 4525 S. Manhattan Avenue, Tampa, FL 33611
LANDSCAPE ARCHITECT: McClain Design Group, Inc. - 1843 NW 39th Drive, Gainesville, FL 32605


The 24.2 million dollar LEED® Gold Certified project expanded, reprogrammed, and refurbished a 40-year-old facility to respond appropriately to contemporary library needs in the availability of technology, user functionality, material collections storage and access, staff operations, and client service. The primary design objectives were to house 1.6 million volumes under strict environmental control and provide for a minimum of 1,600 user seats with a wide variety of configurations and information technology applications. The goal was to create comfortable settings for both private study and group interaction with broad access to many media sources. The design process integrated the key library issues of wayfinding, access to services, security and control with the differing spatial and environmental requirements of patrons and collections. The collections are housed at 70o F temperature and 50% relative humidity.

The academic nature of the facility called for an inviting and stimulating interior to promote the development and sharing of ideas. This concept was carried into the development of custom furniture to outfit the entire facility as a cyber cafe responding to the campus social culture. The existing building was gutted and transformed into an open plan layout around a central circulation and service core, maximizing the availability of daylight and views for both users and staff. Functional elements of the building program were organized around a tightly controlled and clearly defined system of circulation paths. Uniquely applied materials and textures were used to define spaces and elements, to promote movement and to highlight library operational systems.

A 3-story addition on the North side was conceived as a "Book Box" dedicated primarily to collection storage with reading spaces around the perimeter. Compact mobile shelving was used to maximize storage in the smallest possible building volume. The immense weight of this shelving system precluded its use in the upper floors of the existing structure. This area required a reinforced concrete waffle-slab system to minimize the depth of new floor structure needing to match the elevations of existing adjoining floors. Vertical space was at a premium and the design team was challenged to integrate all new building systems with the limited floor-to-floor heights of the existing structure. Mechanical and electrical systems were left largely exposed in the addition to create a sense of larger spaces. Backlit suspended plastic ceiling panels and finished wood shelving system end panels were used to define circulation and seating spaces.

The design of the addition completes the public urban edge of the historic campus core and establishes itself as a new landmark while reflecting the scale, texture and character of the original campus Gothic style buildings flanking each side of the site. The secure main entrance to the library maintains a strong connection with the major exterior student gathering space on the South side of the existing building. The South facade of the existing building was opened up dramatically on the lower two floors to make the facility more inviting as well as more dynamic.
  


DIV. 7: Built-Up: Siplast; Insulation: Owens Corning. 
DIV. 8: Entrances & Storefronts, Curtainwall, Windows: Kawneer; Skylights: Architectural Glazing Technologies. 
DIV. 9: Carpet: Interface; Flooring: Armstrong; Ceilings: Armstrong; Doors: Marshfield; Hardware: Sargent; ADA Compliance Equipment: Besam; Paint: Sherwin Williams. 
DIV. 10: Lockers: Penco; Moveable Partitions: Panelfold. 
DIV. 12: Furnishings: Spacesaver.
DIV. 14: Elevators: Thyssen Krupp. 
DIV. 26: Lighting: Day-Brite.

Subscriber Login

University of Florida, Library West Addition/Remodeling, Page 54

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2012 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com