Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription




  The Dental Dock


The LaBiche Architectural Group, Inc.
7999 Gladys Avenue, #101, Beaumont, TX 77706
www.labiche.com


LOCATION: Port Arthur, Texas
Date Bid: Nov 2003

Construction Period: June 2004 to June 2005
Total Square Feet: 5,500 Site: .5 acre.
Number of Buildings: One. 
Building Size: First floor, 5,500; total, 5,500 square feet.
Building Height: First floor, 24’6”; lighthouse, 38’; total, 38’. 
Basic Construction Type: Wood Frame/New. 
Foundation: Slab-on-grade. Exterior Walls: Cement board. Roof: Metal, asphalt shingle. Floors: Concrete. Interior Walls: Wood stud drywall.



structural Engineer: Fittz & Shipman, Inc. - 1405 Cornerstone Court, Beaumont, TX 77706
GENERAL CONTRACTOR: Goss Building, Inc. - P. O. Box 12158, Beaumont, TX 77726
Mechanical & Electrical Engineer: Lechtenberg Consulting, Inc. - P.O. Box 6483, Lake Charles, LA 70606
Landscape Architect: C. F. Zavala Group - 11824 Radium, San Antonio, TX 78216


Pediatric facilities are always fun design projects. The LaBiche Architectural Group was able to use imagination, themes, colors, textures and whimsical shapes to enhance what may not be a pleasurable experience for children when designing the Dental Dock. The doctor and staff of the Dental Dock were keen on making the children's dental experience one to remember. The facility infuses both clinical requirements with fun spaces which incorporate both static design elements with the latest in video gaming.

The exterior elements of the building encompass the look of the lighthouse/caretaker houses of the Atlantic coast and old Maine lighthouses. The exterior materials of clapboard siding, divided light windows and historical paint colors mimic the old Maine lighthouse theme. Situated in a mixed area of both commercial and residential buildings its shape and design are appropriate for both the scale and character of the surrounding neighborhood. The parking is reinforced concrete surrounded by tropical plantings. Covered parking is provided for some of the staff at the rear of the building. A landscaped area consistent with the scheme of the architecture is located at the rear of the building and can be viewed from the examination chairs in the clinic.

Entry to the facility is through the 38 foot lighthouse and is accessible from the covered drop-off/pick-up area. The floor of the lighthouse is done in vinyl tile resembling wood and has a custom designed compass points emblem at its center. The lighthouse also acts as a vestibule to provide a climatized separation between the interior and exterior of the building.

Upon entering the waiting room patients are greeted at the reception desk which is in the shape of a tug boat. There are two play areas provided in the waiting room: one is a boat in which kids can play, the other is a black light lit video arcade called The Dive. The Dive has wall mounted video games and walls that are painted in glow-in-the-dark fluorescent paint. The flooring in these areas is vinyl tile which looks like water and wood docks.

The next stop for patients is the sub waiting area were kids can brush teeth, staff take vital signs and kids can play more wall mounted video games. The space is outfitted with plush modular furniture which is sized for children. The next stop is the clinic which house six examination chairs, a teen waiting and exam area and two operatories. Every exam station has a ceiling mounted video screen which patients can watch cartoons or movies. All exam spaces have a view of the exterior landscaped area. 

Upon completion of the exam patients are routed through the check-out station and consulting areas. Staff receive payments and schedule new appointments in an area segregated from the waiting room for privacy. Patients are then routed to an exterior covered pick-up area outside the check-out space.


DIV. 7: Metal: Petersen Aluminum Corporation; Shingles: GAF; Fiber Reinforced Cement Siding: James Hardie.
DIV. 8: Entrances & Storefronts, Windows: EFCO Corporation.
DIV. 9: Plaster: Master Wall; Flooring: Sincol. 
DIV. 10: Toilet Partitions: American Sanitary; Toilet Accessories: A & J Washroom Accessories; Wall Protection: C/S Group. 
DIV. 16: Lighting: Cooper.

Subscriber Login

 

The Dental Dock, Page 28

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com