Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software

The Specialty Bookstore for Construction, Business, Education and Life





  Carondelet Foothills Surgery Center, Page 40Carondelet Foothills Surgery Center


CDG Architects
2102 N. Country Club Road, #9, Tucson, AZ 85716
www.cdg-architects.com


LOCATION: Tucson, Arizona
Date Bid: Feb 2005
Construction Period: Feb 2006 to Oct 2006
Total Square Feet: 14,000 Site: 1.86 acres.
Number of Buildings: One.
Building Size: First floor, 14,000; total, 14,000 square feet.
Building Height: First floor, 22’; total, 22’. 
Basic Construction Type: New/2B.
Foundation: Slab-on-grade. Exterior Walls: CMU. Roof: Built-up. Floors: VCT. 
Interior Walls: Metal stud drywall.


STRUCTURAL ENGINEER: Turner Structural Engineering - 3026 N. Country Club Road, #9, Tucson, AZ 85716
GENERAL CONTRACTOR: Chestnut Construction - 2127 E. Speedway, #101, Tucson, AZ 85719
ELECTRICAL & MECHANICAL ENGINEER: Advantech Facility Design - 3280 E. Hemisphere Loop, #110, Tucson, AZ 85706


The Carondelet Foothills Surgery Center provides services to the rapidly expanding population of northwest Tucson. This facility was designed for a group of privately organized surgeons to stand out among surrounding traditional medical buildings. The project was undertaken as a Design/Build venture between developer Michael R. Wattis, CDG Architects and Chestnut Construction. Continuous communication throughout the design and construction process proved to be effective in maintaining costs, meeting the specialized needs of the tenant surgeons and managing project timelines. 

The building facade is comprised of chocolate-colored exposed block contrasted with lightly-colored stucco panels. The bright copper metal roof and steel shade structures create visual interest; masonry screen walls with vertical 8-inch openings provide privacy to the building interior. Windows were “punched” into the facade to provide natural light to the interior without impacting the building’s energy efficiency. A "tower of windows" identifies the facility entrance and lobby. The height of the "tower" and the nearly floor to ceiling window wall give the lobby an expansive quality.

The building site was long and thin, which initially appeared to be a negative factor. Its ultimate impact was to allow the architect to create a long, centralized service corridor between the two served spaces. The surgical suites and the pre- and post-operative rooms were placed at the outside walls to allow for natural lighting; the nurse workstations, processing rooms and rest facilities are conveniently situated within the central corridor in close proximity to both surgeons and patients. Planning also allowed for a separate discharge lobby and pick-up area at the far end of the service wing so that patients need not re-visit the main lobby following surgery.

The interior was designed with patient comfort as the foremost concern. The lobby is a spacious area with a serene mix of colors, environmentally-inspired artwork and an abundance of natural light, creating a soothing atmosphere for waiting patients. The physicians required consideration for the comfort and care of both adult and pediatric patients in the waiting area by creating an adjoining room specifically designed for children. A low “kid-sized” arch spontaneously draws children to the space; a tempered glass wall and door allow parents visual as well as physical access to the space. Brightly colored walls are complimented by playful patterns in the rubberized flooring material, selected specifically for child safety. In addition to the customary television, the architect suggested installing a Dry Erase board covering two walls (a span of 60 feet) so that each child has the space to create their own mural. The children’s waiting area also has secure access to an outdoor covered patio for seasonal use. 

Patient care and well-being were carefully considered when designing the surgical suites and pre- and post-operative areas. In addition to uplifting wall colors and a warm bamboo-like flooring material, windows were installed in these areas to introduce natural light, creating a connection to the outdoors. Typically, windows are excluded from these areas due to bacteria hazards. Since natural light was very important to the tenant physicians, great care was used to design the window openings to meet state health requirements, assuring sterile conditions. The windows were installed flush with the walls to eliminate the sill where bacteria would typically develop.



DIV. 3: Block: AZ Block. 
DIV. 7: Built-Up Roofing: CertainTeed. 
DIV. 8: Curtainwall: Southwest Aluminum Systems; Entrances & Storefronts: Tormax Technologies.
DIV. 9: Sound Panels: Quiet Technology, Paint: Dunn Edwards; VCT: Armstrong; Acoustical Treatment: Armstrong
DIV. 16: Lighting: Lithonia.  

Subscriber Login

 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com