Welcome to DCD.com!
Welcome to DCD.com!

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   Technical Articles
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends

   Media Kit

   Free Subscription
   DCD E-News Subscription

D4COST Software

  Lewis and Clark State Office Building, Page 40Lewis and Clark State Office Building


BNIM architects
106 W. 14th Street, #200, Kansas City, MO 64105

Jefferson City, Missouri
Total Square Feet: 120,000
Construction Period: June 2003 to Mar 2005

Structural Engineer: Structural Engineering Associates - 1000 Walnut, #1570, Kansas City, MO 64106
General Contractor: Professional Contractors and Engineers, Inc. - 5900-C North Tower Drive, Columbia, MO 65202
Electrical Engineer: FSC, Inc. - 3100 South 24th Street, Kansas City, KS 66106
Mechanical Engineer: Smith Boucher - 25501 W. Valley Parkway, #200, Olathe, KS 66061

As part of its mission to protect and restore Missouri’s natural resources, the Missouri Department of Natural Resources commissioned a new 120,000-square-foot office building to consolidate all of their employees under one roof and to showcase affordable, cost-effective and replicable “green” strategies.

The site, selected after an extensive evaluation process, originally housed part of the Jefferson City Correctional Facilities, which was carefully deconstructed prior to construction. One goal of the restorative site plan was to completely eliminate stormwater runoff from the site. To accomplish this, the site was carefully designed with level spreaders, bioswales, native prairie plants and ecosystems. Rainwater from the roof is collected in a 50,000 gallon storage tank, which provides flushing water to the building’s toilets. 

The building is organized around a four-story atrium space that opens to a grand view of the Missouri River Valley. Oriented along an east-west axis, the building was developed with a narrow footprint to maximize daylighting strategies. Each elevation responds to its respective climatic condition. Precast concrete sunshades protrude from the south facade and allow low sun angles to provide supplemental heat during the winter months yet block heat gain during the intense summer months. The north facade was developed without shading devices, a design strategy that maximizes daylight and views toward the river. Different glazing was specifically selected for each elevation. Operable windows are distributed throughout the building to allow for natural ventilation. 

Maximizing daylight and minimizing energy costs were primary goals of the owner. By locating open office space around the perimeter of the building, occupants are exposed to natural light and views. Exterior sunshades and interior fabric light shelves “harvest” sunlight, directing it into the core of the building. Several strategies maximized the efficiency of the HVAC system: a dedicated outside air system, hybrid ventilation air handlers, natural free cooling through the use of a chilled water thermal storage tank charged by the tower during cool night hours. Daylighting controls combined with a thermal storage system significantly reduce peak power use and sizing. Photovoltaics provide 2.5% of the building’s energy needs, and a solar hot water system is used to help supply domestic hot water.

The building has received a LEED® Platinum rating from the U.S. Green Building Council.

DIV 07:
Roofing & Siding Panels: Hardiplank® Lap Siding; Metal Roofing: Berridge Manufacturing.
DIV 08: Entrances & Storefronts, Windows: Kawneer; Glazing: Viracon.
DIV 16: Lighting: Architectural Area Lighting, KIM, Hydrel, Peerless, Niedhardt, Lithonia, Williams, LSI Industries, Cole, Edison Price, Columbia, Focal Point, Prudential, Elliptipar, Dialight, Gardco, Karlin, Alkco. 

Subscriber Login


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com