Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software





  Harris Hill Fire Hall, Page 36Harris Hill Fire Hall
LEED® CERTIFIED

Architect

Stieglitz SNYder Architecture
425 Franklin Street, Buffalo, NY 14202
www.stieglitzsnyder.com



Location: 
Williamsville, New York
Total Square Feet: 24,986
Construction Period: Oct 2003 to Nov 2005

CONSTRUCTION TEAM
Structural Engineer: Jansen Kiener Consulting Engineers, PC - 429 Franklin Street, #200, Buffalo, NY 14202
Mechanical & Electrical Engineer: Buffalo Engineering, PC - 4245 Union Road, #204, Buffalo, NY 14225
General Contractor: Picone Construction, Inc. - 8680 Main Street, Williamsville, NY 14221
Cost Estimator: Baer & Associates - Tri-Main Center, 2495 Main Street, #470, 
Buffalo, NY 14214


Stieglitz Snyder Architecture led an intensive series of interviews with the Harris Hill Volunteer Fire Company to fully comprehend their space needs and mission objectives as an emergency service provider and community leader. Design research included visits to several other fire halls in an effort to acquire as much insight as possible to help inform the very best design decisions. The intent was to create a prototype facility, and so the concept of building a LEED® certified fire hall was an appropriate choice for Harris Hill.

For many projects there is a gap between the “ideal” design scenario and budget “reality”. A preliminary schematic design cost estimate confirmed this project was no exception. Through a diligent effort, however, square footage was trimmed, some unnecessary design “features” were omitted, and the budget gap was reduced to meet fiscal objectives. The revised construction cost estimate projected a cost reduction greater than 25%, yet surprisingly, compromises to the original design intent were relatively minimal. Understandably, with the decision to obtain LEED® certification, there was concern regarding the cost impact. Fortunately, in this case, the bidding climate was favorable and the premium costs proved to be minimal.

The building form is deliberately simple and efficient. The apparatus room and supporting functions are combined in one compact rectangular form, while the remaining spaces occur in the attached building mass, essentially another rectangle. The two components are linked by a common vestibule, which also serves as the main building entrance. The building layout evolved, in part, through a need to construct the new building while maintaining occupancy of the existing facility. So in effect, the new structure was designed to wrap around the old.

Some of the building features include a seven-bay apparatus room with large arched door openings, drive-through bays, and a heated floor slab. The building is organized with two perpendicular hallways connecting entrances with all the primary spaces. The hallways, as the primary “public” spaces, are designed with a custom ceramic floor tile pattern and intersect to form an octagonal sky lit gathering space, accented with trophy cases, awards displays, and a mosaic inlay of the fire company logo. 

Other interior spaces include private offices as well as a sky lit open office area. All offices have operable windows for individual control of natural ventilation. A board room, with maple wainscoting, and a mail/copy room compliment the administrative functions. The training room supports continuing education objectives with seating for forty students. A multi-purpose meeting room will accommodate one hundred occupants and is supported by a full kitchen. An exercise room is also provided; finished with 100% recycled rubber flooring. The club room, another sky lit space, has a two-tone bamboo floor, a fireplace, and direct access to an outdoor patio.

Additional “green” features include: Daylighting and views for all occupied spaces; Highly insulated exterior walls and roof, high performance window glazing; Recycled, renewable, and low VOC materials throughout; High efficiency heating/cooling/lighting with digital controls system; and Rainwater harvesting for toilet flushing.

MANUFACTURERS/SUPPLIERS
DIV 07:
SBS Roofing System: Johns Manville. 
DIV 08: Entrances & Storefronts, Curtainwall, Windows: EFCO Corporation.
DIV 09: Linoleum: Armstrong
DIV 16: Lighting: Lightolier, Williams, Exceline.

Subscriber Login

 


©2012 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com