Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Arch Aluminum & Glass Co., Inc.


  Hillside Dormitory II, Page 52Hillside Dormitory II
ARCHITECT
 
BAER ARCHITECTURE GROUP, INC. 
265 Main Street, Northborough, MA 01532 
www.baerarchitecture.org



Location: 
Marlborough, Massachusetts
Total Square Feet: 12,120
Construction Period: Mar 2005 to Nov 2005

CONSTRUCTION TEAM
STRUCTURAL, MECHANICAL AND ELECTRICAL ENGINEER: The Collaborative Engineers, Inc. - 200 High Street, Boston, MA 02110
GENERAL CONTRACTOR: Erland Construction - 83 Second Avenue, Burlington, MA 01803
CIVIL ENGINEER, LANDSCAPE ARCHITECT: BSC Group - 33 Waldo Street, Worcester, MA 01603


The multi-phased master plan for Hillside School called for the sequential design of six new dormitories in horseshoe formation on the west side of campus. The intent was to create a residential quad of similarly sized farmhouse style dorms, centralizing all student boarders in one location. In April 2004 baer architecture group, inc. completed the first new dormitory, a 15,000 square-foot wood frame building with 15 student beds and three faculty apartments. The final project cost was $1.7 million (published in Design Cost Data March/April 2006.) 

The original plan called for a duplicate of Mack House to be built next door. Shortly after completing Mack House; however, the Board of Trustees determined that the original cluster plan that located all of the dorms in one area should be revised. To remain consistent with the spacious feeling of Hillside's rural campus, the Board modified the single horseshoe cluster in favor of siting the next two dormitories across campus on the eastern edge of the property. 

This new site exhibited a moderately sloped grade, some ledge outcroppings and a densely forested landscape. An increase in the site work allowance was approved immediately to compensate for the more challenging site conditions. An upward adjustment of 15-20% for the increased cost of materials that dramatically affected the industry also contributed to the eventual higher cost of this dorm. The same low life-cycle materials used for Mack House were specified again composite and vinyl clapboards for the exterior and impact resistant gypsum board for the interior walls, complimenting the active lifestyles of Hillside's adolescent male boarders. Labor costs remained consistent with the first building. 

As site work for Dorm II started, an unexpectedly large amount of ledge and sub-surface water was discovered throughout the area, which eventually pushed the cost for the actual site work to more than 150% above what had been estimated. In order to honor the client's firm budget yet meet the functional and programmatic values of the building, significant modifications to the overall design became necessary. 

A reduction in the footprint of the dormitory adjusted the total size from the original 15,000 square feet to 12,000 square feet. The reduction in living space was accomplished by replacing two of the three-bedroom faculty apartments with one-bedroom flats. 

Through a clever reconfiguration of the floor plan, the double occupancy student rooms and two common areas remained equivalent in size or slightly larger than those in Mack House. Once again, a soothing, interior palette of soft beige and blue creates a calming effect for the boys who, at ages ranging from 11to 15, are going through various phases of adolescence and teenage growth. Accommodations for the emotional well being and different learning styles of the boys are a major consideration in every design decision. 

Due to the nature of Hillside School's boarding program, each new dormitory requires three faculty apartments, creating a 5:1 student/faculty ratio. The largest faculty unit measures 1,600 square feet with three bedrooms and 2 baths, while the other two units are one-bedroom/one bath flats at 1,000 square feet each. The apartments have two entrances-one from the outside to maintain privacy for the family during off-duty hours, and one from the inside of the dormitory for easy and quick access to the students while on-duty. Similar to Mack House, they retain the same programmatic elements, including private decks and backyards. Extra noise abatement insulation buffers sound between faculty and student living areas. The spacious basement provides a generous amount of secured storage for faculty apartment, plus laundry facilities for students. 

MANUFACTURERS/SUPPLIERS 
DIV 07:
Asphalt Shingle: GAF; Fiber Cement Siding: James Hardy; Vinyl Siding: Certainteed; Railings & Decking: Weathershield. 
DIV 08: Windows: Andersen. 
DIV 09: Impact Resistant Gypsum Wall Board: USG; Paint: Benjamin Moore. 
DIV 10: Columns: Chadsworth, Inc. 

Subscriber Login



2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com