Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  The Rocking Horse Center, Addition & Renovation, Page 36The Rocking Horse Center, Addition & Renovation
ARCHITECT

MCCALL-SHARP ARCHITECTURE, LLC
100 East Main Street, Springfield, OH 45502
www.msaarchitecture.com


Location: 
Springfield, Ohio
Total Square Feet: 11,921
Construction Period: Apr 2004 to Jan 2005

CONSTRUCTION TEAM
STRUCTURAL ENGINEER: Toriello & Associates - 2748 Columbus Avenue, Springfield, OH 45503
CONSTRUCTION MANAGER: Kapp Construction, Inc. - P.O. Box 629, Springfield, OH 45501
CIVIL ENGINEER & SURVEYOR: Hoppes Engineering & Surveying Co. - 1533 Moorefield Road, Springfield, OH 45503

Health care facilities are not only the cornerstone to healthy families but healthy communities as well. With this in mind the Rocking Horse Center was established in 1999 to meet the needs of the Springfield community. Since its founding, the center has become known for providing exceptional health care and aiding in the revitalization of the surrounding neighborhood.

The Rocking Horse Center institutes a neighborhood and city wide commitment to family-based, family-oriented care, upholding the philosophy that all children, regardless of family income or insurance status, deserve accessibility to quality pediatrics. The primary focus of the staff, in particular the family advocate who works to establish, nurture and strengthen family relationships, is to cooperate with families. The building strives to create a comfortable atmosphere for regular checkups, "well child" visits or episodic care.

The design intent has always been to blend visually with the 125-year-old Victorian homes that comprise the neighborhood. To visually integrate the building with the surrounding architecture, phase one includes a two-story tower open-space lobby area. For both phases brick veneer with banding in two colors was selected to coordinate with the masonry construction depicting the majority of buildings in the area. The brick colors and patterns also integrate Rocking Horse Center into a nearby downtown area including many civic buildings. White windows with divided lights and steeply sloped roofs complete the visual connection with adjacent buildings.

With patient use far exceeding initial estimates, McCall-Sharp Architecture was again engaged to double the size and renovate the existing 7,500-square-foot facility to accommodate a larger medical staff, projected needs and future growth. Included in the project is the addition of 10 examination rooms primarily in the 1,300-square-foot west addition. Renovations expanded social service areas, including early childhood development space to administer the "Healthy Steps" model; expanded nurse triage areas for over-the-phone patient diagnosis and parent education; and training areas for "health awareness" topics for parents and increased therapy care to children with emotional and behavioral issues. The new facility allows the center to care for approximately 20,000 more patients annually, including more than 7,500 uninsured children.

Renovation amounted to 40% of the total construction cost through the reorganizing the existing space. Included in the renovation was the enlargement of the following areas: receptionist, clerical, phone/triage space, offices, and nurse station, lab and chart storage. The increase in the number of examination and treatment rooms required counseling and therapy functions to be relocated to the north addition. The staff break room and kitchen, boardroom, finance, gifting and family therapy were also relocated.

A 2,100-square-foot basement was built under a portion of the 5,000-square foot north addition. It houses the information technology systems and bulk storage. Basement materials comprise a concrete slab floor, concrete masonry unit walls and bar joist, metal deck and concrete floor slab above. First floor materials comprise 2- x 6-inch wood stud walls with brick veneer and aluminum clad wood windows. The roof is comprised of heavy dimensional shingles on an OSB deck supported by wood trusses.

Keeping with their desire to be environmentally conscious, much of the demolition materials were recycled in the renovation. The geothermal heating and air conditioning system installed with the construction of the original building was enlarged for the new wings for maximum efficiency.

MANUFACTURERS/SUPPLIERS
DIV 07:
Shingles: CertainTeed; EIFS: Dryvit.
DIV 08: Windows: Semco.
DIV 09: Drywall: USG Interiors; Acoustical Treatment: Armstrong; Paint: Sherwin Williams; Wallcoverings: Koroseal Muratone; Linoleum: Forbo.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com