Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Lamar Institute of Technology, Multi-Purpose Building, Page 32Lamar Institute of Technology, Multi-Purpose Building
ARCHITECT
THE LABICHE ARCHITECTURAL GROUP, INC.
7999 Gladys Avenue, #101, Beaumont, TX 77706
www.labiche.com


Location: 
Beaumont, Texas
Total Square Feet: 58,000
Construction Period: Aug 2003 to Jan 2005

CONSTRUCTION TEAM
STRUCTURAL ENGINEER:
Fittz & Shipman, Inc. - 1405 Cornerstone Court, Beaumont, TX 77706
GENERAL CONTRACTOR: SeTEX Construction Corp. - P.O. Box 20678, Beaumont, TX 77720
MECHANICAL & ELECTRICAL ENGINEER: Lechtenberg Consulting - 7999 Gladys Avenue, #101B, Beaumont, TX 77706
LANDSCAPE ARCHITECT: C. F. Zavala Group - 302 W. Rhapsody Drive, San Antonio, TX 78216
COST ESTIMATOR: Busby & Associates, Inc. - 2470 Gray Falls, #250, Houston, TX 77077


Southeast Texas is a melting pot of diverse cultures who's beginnings spring from the discovery of oil at Spindletop in the famous "Lucas Gusher" that inaugurated the Texas oil industry in Beaumont, Texas in 1901. Beaumont's economy is still driven by the petrochemical plants and oil refineries today. Due to the oil industry's need for skilled workers along with other industries who derive their incomes from the support of that industry, the Lamar Institute of Technology has thrived and grown in southeast Texas. Today LIT has a growing population of Allied Health Students which this building accommodates. Because of the need for a technical school education by individuals who do not wish to pursue a college education, LIT's student population had grown beyond their ability to accommodate their students. In 2001, the Texas Legislature allocated funds for a renovation of an old sorority dormitory on the adjacent campus of Lamar University into new classrooms, computer labs, allied health labs and faculty offices.

Upon investigation of the requirements for the new facility it was determined that most of the existing building was not appropriate for its intended use. The low overhead clearance of the existing building would not accommodate the requirements for classrooms and computer labs. The decision was made to remove 50% of the existing building, build a new addition that would accommodate the intended uses and totally gut and renovate the remaining building. The original building was a "U" shaped two-story building with a one-story infill. The infill and one wing of the "U" were demolished and a new one-story addition with 14 to 18 foot floor to structure clearance heights was constructed. The new building's entrance axis was rotated to face the main campus located across the street and a covered pedestrian walkway was constructed from the building entrance to the street crosswalk.

The site contained many live oak trees, which were preserved along the edges of the site. A 400-car parking lot was built on the west side of the building to assist with the student population growth.

The exterior construction is masonry and cast stone veneer on metal studs supported by steel framing. The new red brick is of the same material as in main campus. The existing masonry was painted with elastomeric paint to match the Lamar University campus. The exterior walls are punched with storefront glazing treated with low-E coating to comply with the State energy code. Most of the glazing illuminates the public corridors, which serve the general classrooms.

The building is composed of classrooms, multi-purpose meeting, allied health labs, chemistry lab, x-ray suites, faculty offices and EMS/police training and classrooms. Students and visitors are directed through the building by a signage system designed to be retrofitted into the Institute's existing buildings.

The design of the building attempts to bring the natural landscaping surrounding the building indoors and the finishes mimic natural elements and colors. The finishes for the interiors begin with a solid vinyl tile that appears to be natural stone. Ceilings are either left exposed and painted or have suspended 2 x 2 ceilings. The suspended ceilings are a "green" product constructed of volcanic stone, which will not mold or mildew and can be cleaned with soap and water.

Special systems for delivering information to classrooms, computer labs, and offices are integrated throughout the building. An extensive sound and video system allows instructors to tie to the Institute's computers, World Wide Web, emails, etc. which can be shown to students through integrated sound/video systems installed in each instructional area. Careful design of lighting systems and flexibility in those systems also add to the effectiveness of the classrooms. The finished structure has a respect for the "green" nature of some building projects as well as giving new life to a portion of a building built in the early 60's.

MANUFACTURERS/SUPPLIERS
DIV 07:
Modified Bitumen: GAF.
DIV 08: Windows, Entrances & Storefronts: Vistawall; Glass: Viracon; Hollow Metal Doors & Frames: Curries; Wood Doors & Frames: Graham; Hardware: Pemko; Schlage, LCN, Von Duprin, Stanley, Rockwood.
DIV 09: Gypsum: United States Gypsum; Vinyl Wall Coverings: Vicrtex(R); Paint: ICI, Sherwin Williams; Carpet: Bigelow; VCT: AZROCK; Base: Roppe; Sheet Vinyl: Tarkett.
DIV 10: Postal Specialties: Salsbury Industries; White Boards: Wall Talkers.
DIV 14: Elevator: Otis.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com