Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Athletic Field House, St. Luke’s School, Page 42Athletic Field House, St. Luke’s School
ARCHITECT
GANEK BAER ARCHITECTS, INC.
550 Newtown Road, #300, Littleton, MA 01460
www.ganekbaer.com


Location: 
New Canaan, Connecticut
Total Square Feet: 30,700
Construction Period: Mar 2003 to May 2004 

CONSTRUCTION TEAM
STRUCTURAL ENGINEER: Rongoe Engineers, LLC - 397 Boston Post Road, Darien, CT 06820
GENERAL CONTRACTOR: Turner Construction Company - 440 Wheelers Farms Road, Milford, CT 06460
ELECTRICAL & MECHANICAL ENGINEER: Edwards & Zuck, PC - 30 Oak Street, Stamford, CT 06905
LANDSCAPE ARCHITECT: MPFP, LLC/M. Paul Friedberg & Partners - 41 East 11th Street, New York, NY 10003
COST ESTIMATOR: MT Peters & Associates, Inc. - 45 South Broadway, #511, Yonkers, NY 10701


The Athletic Center at St. Luke's School is the largest of five phases stemming from a comprehensive master plan. At 30,000 gross square feet along with four acres of associated site development, the project provides the community with a world class athletic facility.

From the start, the Owner desired a facility that provides the community a home to nurture and grow its athletic program. Due to the topography of the site and the available locations adjacent to the playing fields and the main building, the athletic center was located in such a way as to take advantage of grade and proximity to the athletic fields.

The facility was designed to be efficient and multi-functional for many of its spaces. Because of the severe grade change at the site, the building was designed with two main entrances. The main public entrance is on the field level allowing access directly to the playing fields, and the student entrance is at court level -- opposite the main entrance to the academic building.

Entering the building at field level, visitors walk through a lobby and into a viewing gallery where they can watch a match on one of the four international sized squash courts, view a wrestling match in the multi-purpose room, or use the weight lifting equipment in the fitness room. The trainer's office and equipment area are also located on this level. The multi-purpose room was designed to not only accommodate the wrestling program, but also to provide a practice space for the school's budding dance program and aerobics/fitness classes. The finishes throughout the spaces on this level were chosen for their environmental record, low cost and low maintenance. The wood flooring throughout the gallery space is clear bamboo and the rubber flooring in this space and the fitness center is recycled rubber products.

Entering the building on the second floor, participants and visitors pass the reception's office and continue on into the main court. The court size accommodates one main competition basketball court, one championship volleyball court, two middle-school basketball courts and two additional volleyball courts. Additionally, the court houses two retractable batting cages and a folding curtain which allows the cross-courts to be used for simultaneous competitions and/or practices. Natural light into the court is controlled through a series of small windows that open into "apertures" which diffuse the light into the space without creating glare for the participants.

Supporting the court are male and female locker rooms, restrooms and showers. Each is sized to accommodate 150 students of each gender. A series of storage closets were also created on the court floor for storage for each team sport.

There are a total of 600 seats for spectators viewing athletic events on the court. The seating is split between retractable bleachers on the court and fixed bleachers, accessible on the administration level. This level also houses office space, the official's locker room and a conference room.

Overall, the building functions as it was designed. It provides the community with a world-class, easily maintained, environmentally sound and well constructed athletic facility that will last for generations.


MANUFACTURERS/SUPPLIERS
DIV 04: Brick: Boral.
DIV 07: PVC Membrane: Sarnafil; EPDM: Carlisle; Lead Coated Copper: Revere.
DIV 08: Aluminum Storefront, Curtainwall, Windows: EFCO Corporation.
DIV 09: Gypsum: Georgia Pacific; Sports Flooring: Robbins, Inc.; Terrazzo: Wausau Tile: Rubber Flooring: EcoSurfaces®; Carpet: Collins & Aikman; Bamboo Flooring: Hawa.
DIV 13: Squash Courts: Anderson Courts.
DIV 14: Elevators: Otis.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com