Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Webb Medical Plaza, Building B, Page 28Webb Medical Plaza, Building B
ARCHITECT
THE ORCUTT/WINSLOW PARTNERSHIP
1130 N. Second Street, Phoenix, AZ 85004
www.owp.com


Location: 
Sun City West, Arizona
Total Square Feet: 58,798
Construction Period: May 2002 to Dec 2002 

CONSTRUCTION TEAM
STRUCTURAL ENGINEER: Caruso Turley Scott, Inc. - 2702 N. 44th Street, #200, Phoenix, AZ 85008
GENERAL CONTRACTOR: Summit Builders - 3333 E. Camelback Road, #122, Phoenix, AZ 85018
ELECTRICAL & MECHANICAL ENGINEER: Sullivan Designs, Inc. - 7878 N. 16th Street, #270, Phoenix, AZ 85020
LANDSCAPE ARCHITECT: Urban Graphite Landscape Architecture LLC - 7151 E. 6th Avenue, Scottsdale, AZ 85251


Webb Medical Plaza, Building B is the second of a three medicalbuilding complex being developed by Sun Health Properties, a leading medical office building developer, on its masterplanned site in Sun City West, Arizona. The program called for a three-story general medical office building, which would provide leasable office space at market rates to the physicians practicing in the nearby Del E. Webb Memorial Hospital. Sun Health asked that the same materials and basic architectural concept of the first building directly influence the design of this new project. The architects at The Orcutt/Winslow Partnership of Phoenix, Arizona, used the same basic materials from the mid-1990s building, however, they updated the new building to the 21st century in order to complement, rather than match the older building. The original rough split-face block mutated into a new smoother sandblasted block of the same color; the blue-black reflective glass remained the same but the mullions changed from a dark bronze to a silve -green baked enamel painted finish with one-foot-deep horizontal sunshields, accentuating the horizontal and shading the glass from the strong Arizona sun. The EIFS system matches the color of the first building exactly.

The building is a study in architectural contrasts: hard and textured terra-cottacolored block against mirror-smooth reflective glass and satin-finished aluminum; straight, weighty walls of EIFS with deep punched openings against the tight, thin, membrane-like window walls. The sandblasted masonry walls are used as markers to signal the voids where entrances penetrate into the building and are uplighted at night to dramatize the openings and emphasized the planes of the walls. All of the walls that enclose the building read as interlocking or overlapping planes. They seem to slide past each other; the linear curtain walls are stretched between and set back two feet from the stocky EIFS curved walls. The building becomes a metaphor for openness and permeability, welcoming rather than intimidating, while keeping one’s interest with an exclusively appealing design.

The building is designed to provide highly efficient medical interiors. All stairs reside on the exterior of the building (it rarely rains in Arizona) and are not counted in the enclosed leasable square footage. Thus, 88 percent of the total enclosed area is leasable. One stair goes to the roof to provide easy maintenance for the two large rooftop chillers. Elevators are oversized for gurneys and ease of use by patients in wheelchairs. Ceiling heights are a generous nine feet tall. Upscale interior finishes are used to create a warm and classy environment: black granite and limestone lobby floors; cherry wood paneling in the lobbies and corridors, public restrooms in copper slate and black granite trimmed in cherry. The reception desk is an architectural “tour-de-force” using the materials of the building. A horizontal eight-foot-long cantilevered steel beam explodes from a masonry pier and supports a tubular steel grillage, infilled with glass panels that form the writing surface. The senior citizens who serve as volunteer greeters for the building don’t know quite what to make of it.

MANUFACTURERS/SUPPLIERS
DIV 03: Block: Superlite.
DIV 07: Built-Up: Johns Manville.
DIV 09: Gypsum: United States Gypsum; Carpet: Shaw.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com