Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Castcon Stone, Inc., Page 36OFFICE: LEED® SILVER PENDING. MANUFACTURING FACILITY: SUSTAINABLE.
Castcon Stone, Inc.

ARCHITECT
PERKINS EASTMAN
1100 Liberty Avenue
Pittsburgh, PA 15222
www.perkinseastman.com


Location: 
Saxonburg, Pennsylvania
Total Square Feet: 47,000
Construction Period: Oct 2002 to Apr 2003  

CONSTRUCTION TEAM
GENERAL CONTRACTOR: Gabriel Enterprises, Inc. - 161 Deer Creek Road, Saxonburg, PA 16056
CONSTRUCTION MANAGER: Clearview Project Services Company, Inc. - 3977 William Flynn Highway, Allison Park, PA 15101
STRUCTURAL ENGINEER: Atlantic Engineering Services - Centre City Tower, 650 Smithfield Street, #1200, Pittsburgh, PA 15222
ELECTRICAL/MECHANICAL/PLUMBING ENGINEER: Ray Engineering - 1841 Universal Road, Pittsburgh, PA 15235
CIVIL ENGINEER & LANDSCAPE ARCHITECT: Olsen & Associates, LLC - 126 South Main Street, Butler, PA 16001
SOIL ANALYST: Construction Engineering Consultants, Inc. - 2018 Waverly Street, Pittsburgh, PA 15218


The driving force behind this new facility was two sisters with a vision: family, equality, respect, and a green dream. Their vision reinforced a commitment to a close-knit staff dedicated to making concrete. It defined their understanding of employee value in that every individual's role is equally important, resulting in a facility that builds employee bridges. This vision drove the planning and design, construction, and operating processes.

Located in an aging industrial facility, the company's growth was inhibited by space limitations and rapid growth. These factors compromised production efficiency because of cramped space; indoor air quality problems caused by an increased use of propane and diesel forklifts; and dust created from concrete manufacturing. The company wanted a facility that would position it as an industry leader and a cutting-edge manufacturer through the use of sustainable design principles and efficient "lean" manufacturing processes. Integral to the company's continued growth, this new facility provides the owners and employees with a healthier, well-planned environment that balances environmentally-sustainable goals and fiscal responsibility.

The design of this new facility challenges conventional approaches of "decorating" or applying ornament to industrial architecture as a way of resolving the brutality of the forms and materials. By embracing the simplest elements of this architectural prototype, the natural industrial vocabulary of siding, window openings, garage doors, mechanical vents, flues and conveyors come to life. By treating the office and manufacturing volumes identically, the juxtaposition of scale, roof forms and planar positioning bring a motion and vitality to this normally static building type.

The offices have energy efficient lighting, spectrally selective glass, an energy efficient HVAC system with heat recovery wheels, and occupancy sensors for light and heat controls. Many of the materials are produced and harvested locally and many have recycled content. The office furniture does not contain urea-formaldehyde and workstations were custom designed from environmentally friendly materials. The pre-manufactured shell was super insulated by spraying isonine onto the walls and ceiling already at an R-20 value. Batts were applied and held in place with a geotextile cloth and perforated metal panels. Roof water drains into a 2,500 gallon holding tank and is used for landscape watering powered by a solar pump. The parking lot has a bio-retention area and the site is landscaped with native plants.

The new facility offers an efficient layout with an employee services area that links the production facility to the office space and houses locker rooms, showers, and a lunch room. The employee services area has significantly improved employee time management issues.

The space program allows for continual flow of workers from production to operations and estimating areas. The concrete corridor that connects the two main spaces has been extremely successful in maintaining and increasing communication between these groups.

While the office portion of the building has applied for a silver LEED® rating, there is not yet a LEED rating system for manufacturing facilities. However, the client is committed to making every attempt at sustainability in this portion. The space is heated by 99% efficient gas ceiling mounted heaters. Garage doors that open to the outside and three 56-inch exhaust fans provide cooling. Moving to a system of overhead cranes eliminated exhaust pollution that plagued the old site. The sandblasting operation was isolated to improve dust containment and air quality.

The energy model for this building shows that the energy-conservation features are creating savings of 60 percent compared to the amount of energy the building would consume if built to typical standards. Although three times the size of the old building, energy costs are essentially equal.

MANUFACTURERS/SUPPLIERS
DIV 05: Metal Siding: Flexospan.
DIV 13: Pre-Engineered Building: American Building.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com