Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Park Office & Visitors Center, Page 24Park Office & Visitors Center
Architect 
Eyerman • Csala • Hapeman & Handman
69 Public Square, #1000, Wilkes-Barre, PA 18701-2505


Location: 
Red Rock, Pennsylvania
Total Square Feet: 7,100
Construction Period: Oct 2000 to Mar 2002

Construction Team
General Contractor: Hampton Bays Corporation - 458 Wyoming Avenue, Kingston, PA 18704
Structural, Electrical & Mechanical Engineer: Brinjac Engineering - 114 North Second Street, Harrisburg, PA 17101
Landscape Architect: Pennsylvania Department of Conservation & Natural Resources - P.O. Box 8451, Harrisburg, PA 17105


In the late 1990’s a long-range master plan identified several major needs at Ricketts Glen State Park in Pennsylvania. These included the alleviation of overcrowding and congestion (both pedestrian and vehicular) at the existing park office, and a visitors’ center with year-round accessible restroom facilities. 

Thanks to the Governor’s “Growing Green” program, funding was put in place to design and construct this facility. In addition to the visitors’ center and year-round accessible restroom facilities, the building also houses offices for the park manager, park rangers, and the park education specialist.

The Park Office and Visitors’ Center was located on a tree-covered knoll (adjacent to the existing entry road) with views northward to Lake Jean and southward toward Route 487. A relocated entrance drive winds up to the building that is situated below the crest of the knoll facing south. A service drive leads to a lower level storage area in the basement. Great care was taken to maintain several mature trees adjacent to the main entrance.

The entrance, which is common to the park office, the visitors’ center and public restrooms have been embellished by the addition of a vaulted glu-lam framed covered porch. Large over-sized windows rise out of a native ledgerock Bluestone base which ties the building to its site.

The visitors’ center is located perpendicular to the main east-west spine of the building, stretching out toward Lake Jean. On the east side of the visitors’ center french doors open up to a Bluestone terrace whose corner stairway connects to the Park’s Walking Trail System.

As part of the “Growing Green” program, the Pennsylvania Department of Conservation and Natural Resources requested that the design include a high percentage of “green” products. Local materials (such as Pennsylvania Bluestone and Slate) and numerous recycled materials (such as the ceramic tile, linoleum and biocomposite paneling) were incorporated into the design specifications. Geothermal heat from Lake Jean is used to heat and cool the new structure.

The project received a 2002 Honor Award from the NEPA AIA chapter.

Manufacturers/Suppliers
DIV 06: Fiber-Cement Siding: James Hardie.
DIV 07: Shingles: Owens Corning.
DIV 08: Aluminum Clad Wood Windows: Hurd Millwork.
DIV 09: Linoleum: Forbo Linoleum; Carpet: Interface; Biocomposite Panels: Phenix Biocomposites; Paint: PPG; Acoustical Treatment: Armstrong.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com