Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
     

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription
D4COST Software




  Pawtucket Credit Union Corporate Headquarters, Page 20Pawtucket Credit Union Corporate Headquarters
Architects
Vision III Architects
225 Chapman Street, Providence, RI 02905-4592
www.visioniii.com

Location:
Pawtucket, Rhode Island
Total Square Feet: 52,821
Construction Period: Oct 1999 to Oct 2000

Construction Team
General Contractor: Graham Builders, Inc. - 19-B Lark Industrial Parkway, Greenville, RI 02828
Structural Engineer: C.A. Pretzer Associates, Inc. - 50 Freeway Drive, Cranston, RI 02920
Electrical & Mechanical Engineer: Novare - Old Harbor District, 39 Pike Street, Providence, RI 02903
Landscape Architect: V.H.B. - 530 Broadway, Providence, RI 02909

Pawtucket Credit Union is a fast-growing regional credit union with multiple branch locations in the State of Rhode Island. They strive to be viewed as modern and progressive, as leaders in the use of technology such as telephone and Internet banking. Having developed branch-by-branch, the Pawtucket Credit Union did not have adequate central office facilities to support their growth. Files and storage were de-centralized and scattered. Basements of individual branches were being used to house data processing, call centers and other functions.

The Pawtucket Credit Union’s objective was a new, flexible “Headquarters” facility that would meet their physical space needs well into the foreseeable future. Vision III Architects was asked to perform a detailed analysis of space needs for the credit union, including growth projections for a 3 to 5 year period. Primary needs were for large areas of open, flexible office space, file storage, a retail branch bank with multiple drive-through teller lanes, executive offices/board room, call center, and training center. Employee amenities included a staff lounge with dining, and a fitness room. The programming process indicated over 52,000 square feet of space needs with a budget of $6,000,000 (including furnishings).

The successful resolution of the problem hinged on balancing the issues of future growth and budget by developing a solution that maximized physical space for available dollars without compromising the Pawtucket Credit Union’s desire for the building’s imagery to make a bold statement about their growth, success, and commitment to technology.

The building has three levels with the top two levels containing 34,000 square feet of finished retail and office space. The finished office space is anticipated to allow for 1-3 years of growth. Growth beyond this (3-5 years and beyond) will require development of unfinished basement space. The gentle downward slope of the site allowed for windows to be added to the right half of the basement level, of which approximately 10,000 square feet was built as unfinished shell space for future expansion.

Large parking areas to the right and rear serve the credit union employees, and have easy access to two projecting glass stairwells that act as employee entrances. These stairs also provide convenient, naturally lit vertical circulation between levels.

The interior of the building is organized around a central spine with public entry in the front and employee entry at the rear. On the ground level, the retail banking functions (the traffic for financial services, real estate closings, and new job applications) are housed within the metal clad left portion of the building, with glass facades highlighting the lobby and branch bank. The two-story public lobby is small, but makes a dynamic statement about the growth and success of PCU. Large bay windows, front and rear, reflect the large open office areas on both the ground level and upper levels. Smaller, punched-out windows along the right facade express a collection of enclosed managers’ offices.

Traffic to the four drive-through teller lanes (and drive-through ATM) loops around the building, to keep cars off the street, and away from conflicts with other retail banking traffic.
All the Pawtucket Credit Union’s goals and objectives were achieved with tremendous client satisfaction within a tight budget.

Manufacturers/Suppliers
DIV 07: EPDM: Firestone; Metal Cladding: Rheinzink Canada, Ltd.
DIV 08: Windows: Kawneer.
DIV 09: Acoustical Treatment: USG Interiors.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com