Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software





  College of Engineering Center for Environmental Research & Technology, Page 50College of Engineering Center for Environmental Research & Technology
Architect
Hill Partnership Inc.
115-22nd Street, Newport Beach, CA 92663
www.hillpartnership.com

Location:
Riverside, California
Total Square Feet: 26,552
Construction Period: Oct 2000 to Apr 2001

Construction Team
General Contractor: J.D. Diffenbaugh, Inc. - 6865 Airport Drive, Riverside, CA 92504
Structural Engineer: RGF Engineering, Inc. - 471 W. Lambert Road, #105, Brea, CA 92821
Electrical Engineer: DGM & Associates - 125 E. Baker Street, #150 , Costa Mesa, CA 92626
Mechanical Engineer: F.T. Andrews, Inc. - 831 South Harbor Blvd., Anaheim, CA 92805
Landscape Architect: Weir Company - 2760 E. Spring Street, #110, Long Beach, CA 90806
Cost Estimator: Jacobus & Yuang, Inc. - 520 S. Grand Avenue, #360, Los Angeles, CA 90071

HPI was retained to develop a master plan for the long-range development of a 24-acre parcel in Riverside, California. The initial implementation phase represented includes the development of a four-acre parcel for the University of California Riverside, for off campus research facilities known as CE-CERT (College of Engineering Center for Environmental Research and Technology). CE-CERT’s primary focus is on emissions testing and research. The CE-CERT project consists of two buildings: a single story office and classroom building and a separate two-story laboratory facility.

The siting of the buildings responds to the functional need for the proximity to an existing building occupied by the CE-CERT operation, while allowing for future development of additional/research facilities on the balance of the site, as well as expansion of the 40-foot high laboratory building to accommodate up to 20,000 square feet of additional laboratory space.

The CE-CERT facilities were designed to convey a “technology” theme reflecting the engineering and research orientation of its users. This is accomplished, cost effectively, with standard building materials used in simple forms and massings embellished by glass, brushed aluminum, stainless steel and landscape elements. Colors were selected to be compatible with the existing buildings occupying the balance of the 24-acre site.

The office shell is white, split-faced and precision masonry with brushed aluminum storefront windows and entries utilized in a regular pattern/rhythm. The simple rectangular building is complemented with a projecting glass and aluminum entry structure and steel trellis. The curved form of the entry is repeated in site elements, interior form and floor and ceiling finishes.

The roof of the office structure is a hybrid structural system consisting of long span steel trusses with a panelized roof system. The long span trusses minimize the occurrence of columns and maximize the flexibility of the open office area. The open office area includes under floor distribution of power, communication and data on a regular grid providing flexibility while eliminating the need for power poles.

In the design of the laboratory building, the challenge was to house an environmental chamber requiring a 23-foot clear height with the laboratory space located directly below for sampling, testing and analysis. This results in a large, windowless vertical space on the upper floor of the lab building, requiring sensitivity in the integration of this facility with the lower height surrounding office and research facilities. The ground floor of the laboratory building houses research offices and an open, flexible lab area. The second floor houses the environmental chamber and mechanical and electrical equipment. The roof of the laboratory was designed for higher than normal loads to accommodate the need for roof monitoring of scientific equipment for further sampling and testing. The parapet walls extend six feet above the roof to screen the equipment. To minimize the cost and space required for roof access, a ship’s ladder connects the second floor to the roof. 

The shell of the lab building consists of a structural steel frame and EIFS exterior skin. The EIFS was selected both to reduce the loads on the steel frame as well as provide a finish compatible with the surrounding masonry and tilt-up buildings.

Manufacturers/Suppliers
DIV 03: Concrete Masonry: Orco.
DIV 07: Built-Up Roofing: GAF; EIFS: Dryvit.
DIV 08: Storefront, Entrance Doors: Kawneer; Glass/Glazing: PPG.
DIV 09: Carpet: Patcraft; Colored Concrete: Lithochrome® Chemstain by L.M. Scofield; Vinyl: Azrock; Rubber Base: BurkeMercer; Prefinished Wood Panels: Marlite System Two.
DIV 16: Lighting: Prudental, Lithonia, Hubball, Cooper.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com