Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Camp Okizu Dining Hall, Page 39Camp Okizu Dining Hall
Architect
Schmidt Copeland Parker Stevens
1220 West Sixth Street, #300, Cleveland, OH 44113
www.scpsohio.com


Location: 
Berry Creek, California
Total Square Feet: 22,600
Construction Period: Apr 2000 to June 2001


Construction Team
General Contractor: Modern Building Inc. - 3083 Southgate Lane, Chico, CA 95928
Structural Engineer: ATM Engineering - 2941 Sunrise Boulevard, #105, Rancho Cordova, CA 95742
Electrical Engineer: Capitol City Design Inc. - 1751 Cebrian Street, West Sacramento, CA 95691
Landscape Architect: Schmidt Copeland Parker Stevens - 1220 West Sixth Street, #300, Cleveland, OH 44113


Okizu is a Sioux Indian word that means unity, united, to come together. Established in 1982, "Camp Okizu" was created by the Okizu Foundation to provide a summer camp experience for children with cancer. Originally, the camp operated by renting campsites around the Bay area of Northern California. In 1998, the Foundation acquired a working farm/vineyard in Northern California and set about redeveloping the property as a camp with the introduction of facilities geared to meet these children's camping and medical needs. The architectural and landscape architectural consulting firm, Schmidt Copeland Parker Stevens was hired to develop a master plan for the site and engaged to develop plans for the new facilities identified in the overall development plan.

The architects were charged with the task of designing a 250-seat; two story dining facility for use by the campers and staff members. The original concept for the dining hall was to create a contemporary interpretation of a National Park Service Lodge, utilizing the heavy timber construction, fieldstone, and stained wood elements frequently employed in the grand lodges found throughout the western United States. Western red cedar siding was selected for the dining and activity areas to highlight the public areas of the structures. Rough sawn plywood and batten strips were utilized in the service areas of the building. The porch columns were fashioned from debarked logs to blend in with the stands of cedar and Douglas fir trees that surround the building. An evergreen color was selected for the roof and windows to further connect the building to its natural environment.

Given its principle use as a dining facility for children, the selection of durable materials was a critical feature. Interior finishes, like quarry tile flooring, wood and tile wainscoting were used extensively to ensure that maintenance costs were minimized. Solid surface toilet partitions and heavy-duty door hardware were also specified to withstand the rigors of energetic children.

Natural ventilation features were designed into the facility that incorporate high windows and fans in the dining room, encouraging airflow throughout the space that helps to cool the building without the use of air conditioning. 

A dynamic curved roof structure above the dining room was capped with a skylight that floods the interior spaces with light and washes over the enormous fieldstone faced chimney. A covered porch wraps the dining room at the upper level, providing overflow-dining space for the area's temperate climate and affords an impressive view of the wooded site that drops away from the building.

The lower level of the facility contains a large multi-purpose room, giving campers a large open area for activities that take place on rainy days and evenings. Additional space on this floor was included for sleeping accommodations, housing kitchen and camp staff.

The camp only occupies the site during the summer months and envisions renting the facility to outside groups during their off season. As a result of this potential rental use, elaborate kitchen facilities were created to be able to support food preparation activities well beyond the requirements of standard camper fare.

The foundation's goal in the development of their camp was to provide children with cancer an opportunity to enjoy wonderful outdoor experiences in a beautiful setting with inspiring facilities that help them forget about their physical challenges. The dining hall is one of the first buildings in a series of these structures envisioned in the master plan and enthusiastic reports from the first season's campers suggest that the dining hall is living up to the challenge.

Manufacturers/Suppliers
DIV 03: Foundation Waterproofing: Grace Construction Membrane Products.
DIV 07: Metal Roofing: MBCI; Skylights: Supersky; Insulated Panels: Cornell Corporation.
DIV 08: Folding Windows & Doors: Nana Wall Systems; Windows: Marvin Windows.
DIV 09: Gypsum: Georgia Pacific Corporation; Paint: Sherwin Williams; FRP Panels: Lasco.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com