Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Somerset Medical Center Patient Service Center, pAGE 46Somerset Medical Center Patient Service Center
Architects
BLM Architects
161 Rock Hill Road, Bala Cynwyd, PA 19004
www.theblmgroup.com

Location: 
Somerville, New Jersey
Total Square Feet: 156,701
Construction Period: Aug 1996 to Sep 1999

Construction Team
General Contractor: Henderson Corporation - P.O. Box 346, Raritan, NJ 08869
Structural Engineer: CVM Engineers - 85 Old Eagle School Road, Wayne, PA 19087
Electrical & Mechanical Engineer: LKU Group - 241 Molnar Drive, Elmwood Park, NJ 07407
Landscape Architect: Reynolds Group - 625 North Thompson Street, Raritan, NJ 08869
Garage Design: Walker Parking Consultants - 900 West Valley Road, #800, Wayne, PA 19087

The Patient Services Center (PSC) at Somerset Medical Center welcomes patients, visitors, physicians, staff and volunteers into this growing facility. The PSC serves as a congregation and disbursement point for such functions as Outpatient Registration, Diagnostic Services, parking and food services. Dozens of people pass through this new "lobby" each day.

The attached garage was designed to complement the existing structures and was done so by matching the brick and concrete elements of the Medical Center. The garage accommodates 350 cars and moving from the garage to the Medical Center and other attached buildings can be accomplished either outside or through a glass-enclosed link.

The interior space of the PSC was designed to be inviting and comfortable while offering the convenience of a welcoming front desk and clear signage directing newcomers to their destinations. A rotating, revolving door, accessible by wheelchairs allows guests to enter the lobby. Upon entering, guests can either proceed to the front desk with questions or view the overhead signage which directs them to Outpatient Registration and the like. Ample seating allows visitors to relax, while affording them the opportunity to view the entire lobby while waiting for someone they are meeting. The Medical Center permanently recognized its valuable donors with "fund-raising bricks" as part of the flooring. These bricks are clearly visible and the color chosen for them was incorporated into the overall color scheme.

The outside area adjoining both the PSC and the garage was laid out to provide easy access. Patients can be dropped off at the covered front door with the garage entrance adjacent. Upon discharge, the garage exit allows for pickups at the same weather protected front door.

BLM has provided planning and design services for Somerset Medical Center for 18 years. From master planning to architecture and interior design, BLM has worked in nearly every department of the Medical Center. The PSC ties many of the departments together and provides a clear "front door" for the Medical Center.

Manufacturers/Suppliers
DIV 03: Precast: High Concrete Structures.
DIV 07: Modified Bitumen: The Garland Company.
DIV 08: Revolving Doors: Besam.
DIV 09: VCT: Armstrong; Tile: Dal-Tile.
DIV 14: Elevators: Otis.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com