Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Infinium Corporate Headquarters Addition, Page 52Infinium Corporate Headquarters Addition
Architect 
Spalding Tougias Architects, Inc., 12 Farnsworth Street, 4th Floor, Boston, MA 02210


Location: 
Hyannis, Massachusetts
Total Square Feet: 14,400
Construction Period: May 1998 to Dec 1998

Construction Team
General Contractor: Kay Construction Corporation - 49 Winchester Street, Newton, MA 02461
Structural Engineer: CBI Consulting, Inc. - 250 Dorchester Avenue, Boston, MA 02127
Electrical & Mechanical Engineer: ADA Engineering, Inc. - 271 Main Street, Stoneham, MA 02180
Landscape Architect: Neath Landscape Construction - P.O. Box 328, Centerville, MA 02632


Infinium, Inc. is based in a part of the Cape known as the "High Tech Sandbar." Similar High Tech companies include Lucent Technology and Taqua, Inc. Spalding Tougias Architects (STA) was retained to review their corporate headquarters building and to make recommendations for plan efficiencies, energy updates, technology upgrades, and interior finishes. After the review process was completed through interviewing each department STA made the recommendation to increase the amount of internal offices, meeting rooms, workstations and improvements to the physical environment. The interior environment had not been altered since the building was occupied eight years prior.

Two alternative plans were presented; Acquire existing land in the office park to build a new building and renovate the existing building and construct a 14,400- square-foot addition.

The decision was made to renovate the existing building and move forward with the addition as presented with improvements made to the interior space plan, upgrade the infrastructure, provide emergency back up power and provide employee amenities such as a workout room and yoga exercise area.

Phase one included the construction of the 14,400-square-foot addition and provisions were put in place for the emergency back up generator. Included in the addition was a below ground storage area for company records, marketing materials, and IT equipment. The addition was designed to blend into the existing structure at the request of the building owner while improving the exterior landscaping, lighting and parking. Significant sitework was necessary to accomplish the below ground area as the existing building was slab on grade with footings sitting on compacted soils 30-inches below grade. Soils next to the building had to be retained while foundations walls were poured in place in 10 foot sections.

Phase two significantly increased the number of fixed offices, improved traffic flow on both floors, and provided multiple meeting rooms and private phone rooms. Manager offices and meeting rooms were placed on the interior of the building giving the workstations access to exterior lighting. Energy efficient lighting was installed in the addition and new electronic ballasts were placed in the existing lighting systems. A server room was created for the companies ASP market with dedicated backup power to keep vital computer systems online during a power outage, a frequent occurance on the Cape. The cafeteria/lunch room breaks down into meeting space in the afternoon and is used for all company meetings. An outdoor terrace was created with landscaping to allow for company events and social gathering. To allow for improved interaction between floors and departments a new elevator was installed with a reading lounge directly accessible from the elevator on the second floor.

Project delivery was fast track using a Construction Manager hired by the building owner. The owner/architect team worked closely with the CM to expedite decision making and coordinate the multiple employee moves required during construction. The building operated 24 hours a day, 6 days a week during construction.

Manufacturers/Suppliers
Exterior Walls - Aluminum Windows: Kawneer; Special Doors: Overhead Door.
Roof - Membrane: Sarnafil.
Floors - Carpet: Shaw.
Interior Walls - Toilet & Bath Accessories: Bobrick; Hardware: Sargent; Paint: Benjamin Moore.
Elevators - Kone.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com