Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Page 56 July August 2001 IssueExpressway Detail Center
Architect 
Professional Consultants, Inc. 
112 Ingle Street, Evansville, IN 47708
www.pcidesign.com


Location: 
Evansville, Indiana
Total Square Feet: 17,250
Construction Period: Mar 2000 to Sep 2000

Construction Team
General Contractor: Industrial Contractors, Inc. - 401 NW 1st St., Evansville, IN 47708
Structural Engineer: LJB - PO Box 20246, Dayton, OH 45420
Electrical & Mechanical Engineer: Professional Consultants, Inc. - 112 Ingle St., Evansville, IN 47708
Cost Estimator: Industrial Contractors, Inc. - 401 NW 1st St., Evansville, IN 47708


Industrial Contractors Inc. (ICI) is thinking outside the box - outside the big, gray box warehouse that many people still envision when they think of tilt-up construction. For their first tilt-up project, ICI looked beyond the warehouse capabilities of the method and employed a unique application of tilt-up, constructing a versatile auto dealership facility. Not only did ICI introduce tilt-up to the Evansville, Ind., area, but they did so in innovative fashion.

The Expressway Detail Center is ICI's first project as part of the CON/STEEL Alliance, an international network of contractors performing tilt-up construction. With this facility, that functions as both a Daewoo dealership and a detail shop, ICI capitalized on a growing trend toward automotive facilities completed using tilt-up. The dual-purpose building gives the owner flexibility to change the function and form of the structure in the future. 

This project provides a clear illustration of the versatility of the tilt-up construction method. Throughout the design stages and into the construction phase of the project, the owner slated the entire building as a detail center. After the building was already under construction, the owner decided to begin selling Daewoo automobiles, a Korean-made brand of cars. 

ICI made the necessary adjustments, and today the front one-third of the facility functions as a car dealership, while the remainder of the building serves as a detail center. The dealership portion features a quarry-tiled showroom and sales offices. Drywall partitions and acoustical ceilings were added to enhance the showroom atmosphere.

"Utilizing the CON/STEEL tilt-up system allowed us to make changes in the end-use of the facility after the structure was designed and even under construction," said Charlie Michel, senior estimator for ICI. "The changes required some adjustment, but we were ale to satisfy the needs of the owner, which is most important."

The rear portion of the facility remains as a detail shop. This area features a training room, a car rental office and a station for washing, vacuuming and detailing cars and trucks. Because of the large wash station area, the building slab was sloped to a centralized drain, which caused some panels to be formed and poured on casting beds outside the building line.

The 13,500 square foot facility, located on a three-acre site, also features a 3,750 square foot second-floor mezzanine. The dealership portion of the building is 26 feet 5 inches tall, while the shop area reaches only 22 feet high.

The tilt-up panels used on the project were insulated with one-and-a-half inches of the THERMOMASS System, a proprietary sandwich wall insulation system. The panels consisted of a two-and-a-half-inch face, THERMOMASS insulation and six inches of structural panel. The heat-sink properties of concrete combined with the sandwiched insulation to provide a realized R-value of 15.

Utilizing the architectural freedom inherent in tilt-up, the exterior of the facility allowed the building's owner to project their corporate image. The Daewoo name and logo are prominently displayed throughout the interior and exterior of the facility. 

The owner chose tilt-up for this project in order to match the facility to an existing precast structure. The tilt-up system also provided the owner with a durable facility in a shorter amount of time.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com