Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Page 32 July August 2001 IssueWaverly Public Library
Architect 
Brown Healey Stone & Sauer 
800 First Avenue NE, Cedar Rapids, IA 52402
www.bhss.com


Location: 
Waverly, Iowa
Total Square Feet: 27,310
Construction Period: May 1997 to June 1999

Construction Team
General Contractor: Larson Construction Co., Inc. - PO Box 112, Independence, IA 50644
Structural Engineer: M2B Structural Engineers - 422 Second Ave. SE, Cedar Rapids, IA 52401
Electrical & Mechanical Engineer: Design Engineers - 2801 6th St. SW, Cedar Rapids, IA 52404
Cost Estimator: Stecker Harmsen - PO Box 884, Ames, IA 50010


The new Waverly Public Library, which is located on one of the two main highways that go through this town of 7,500 people, was a long time in coming. The existing library building was a combination of construction time periods built on five different levels, in a building without any historical significance what so ever. The final site that was chosen for the new building after many false starts was 1-1/2 miles from downtown on the major north-south street through town.

The site housed the Rural Electric Cooperative in a building that was constructed in 1947. The library board was given the building site in a trade for the existing library building. Since a building existed on the site, the architects reviewed its condition for possible use in housing the new 21,000-square-foot building. There was an existing concrete basement of 2,000-square-feet below the original one-story building. The eventual result of the review was to attempt to reuse the existing columns and foundations since, in some locations, the floor slab was five feet thick. It created an irregular structural bay which altered the stack layout to some extent, but the main irregularities were masked by a new super structure.

The exterior walls of the previous site structure were removed so that a more contextual design could be created. The existing column locations were used to create a center open space which is illuminated by clerestory windows on all sides which bathe the interior in natural light. A series of arched windows in the exterior walls also allow natural light to penetrate all areas of the new library.

A new floor slab was poured over the top of the existing rough concrete slab in order to allow for the placement of a flexible electrical power network over the main areas of the library. The indirect lighting system provides an effective distribution of light at work surfaces and stack areas and is complemented by the natural light produced by the continuous clerestory windows.

The interior environment is warm and inviting with the use of natural oak as trim on columns and walls and also in the entry ways. Earth tones are combined with reds and blues to create a pleasant interior space. These colors occur in the carpet, furniture fabrics and in some cases on drywall ceilings.

The program called for two meeting rooms to be positioned so that they could operate beyond normal library hours and a drive-up materials handling window to facilitate usage in all kinds of weather.

The general floor plan layout is influenced by the library board's desire to provide a book pick-up area that could be served from the general work room area and be in constant view of the staff at all times. The large meeting room is divisible and easily accessible from the children's area without crossing through adult space.

The imprint of the existing electrical power plant has been replaced by a new community cultural resource built over an existing structural skeleton. An abandoned building on an existing site has been given new meaning for a 21st century use of a major cultural facility.

Manufacturers/Suppliers
Exterior Walls - Windows, Entrances & Storefronts, Metal Doors & Frames: Kawneer; Glazed Block: Echelon Masonry; Hollow Metal Doors & Frames: Kewanee; Access Door: Milcor; EIFS: Senergy.
Roof - Pac-Clad® by Petersen Aluminum.
Floors - Carpet Tile: Collins & Aikman; Ceramic Tile: Dal-Tile.
Interior Walls - Acoustical Ceiling: Armstrong; Flush Wood Doors: MarshField Door Systems; Metal Doors & Frames: Kewanee; Operable Partitions: EMCO Industries; Gypsum Board: United States Gypsum.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com