Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Wells Library, Page 50Wells Library
Architect 
TRIAD Architects, Inc. 
784 Morrison Road, #B, Columbus, OH 43230


Location: 
Albany, Ohio
Total Square Feet: 4,308
Construction Period: Aug 1999 to Mar 2000

Construction Team
General Contractor: Hoon, Inc. - 339 West State St., Athens, OH 45701
General Contractor: Sands Decker, Ltd. - 4588 Kenny Rd., Columbus, OH 43220
Electrical & Mechanical Engineer: National Engineering - Glennco Systems, Inc. - 928 16th St., Portsmouth, OH 45662
Electrical Contractor: Welsh Electric Co. - 2535 State Route 218, Galliplois, OH 45631


Located in the heart of Albany, Ohio, the Wells Public Library was designed to provide its community with more than a full-service library. Influenced by increasing community use and design flexibility, Clyde Henry, AIA, and Paul Garland, Associate AIA, used creative design solutions to program the library as a multiuse facility.

The library's flexible design was achieved through a spacious 50-person conference room and support rooms that can be utilized during and after library hours. Its curved vaulted ceiling, with natural and wash lighting, creates an inviting atmosphere. A beverage sink, cabinets, and storage area make this conference area adaptable and functional for meetings, workshops, and library activities. Large 
interior window-paned doors create a transparency from the conference room into the library.

The hexagonal shape of the conference room accents and identifies it as a focal point. An additional hexagonal bay on the opposite end of the building creates visual balance and holds the library's reading room. These bays accent the one-story Jeffersonian brick building through an elevated roofline and an accent band of brick and cast-stone medallions. Columns in the covered portico add a classic element to the library's entryway.The entryway opens to a barrel vaulted ceiling, shedding accent lights on display cases on either side of the walkway.

Inside, the circulation desk is centrally located near a half-paned glass wall, allowing the media specialists to view and monitor the entire entryway at all times. Increasing the line of sight helps control access and monitor traffic flow as well as the conference area and restrooms. Half height bookshelves around the children's area permit the circulation desk to constantly monitor the area. And, windows from within the librarians' workspace into the reading room increase the area of supervision. These design elements not only increase safety, but also reduce staffing requirements for the library.

To encourage citizens to fully utilize the facility, a reading area was developed to achieve a quiet, relaxing setting. The room is located away from activities in the children's area and entryway, providing a serene atmosphere.

Scissor trusses used in the main portion of the library increase the building's volume and are enhanced by the use of direct/indirect lighting. An additional large bay window in the rear of the building creates a warm, natural setting for parents and children to read.

With flexibility as a design priority, the architects chose non-load bearing interior walls that will easily move for layout changes or for future expansion.Although the sloping site was a concern, Henry and Garland took advantage of the elevation by tiering the site. The upward slope gives the building a sense of prominence, which is enhanced by exterior accent lights at night.

Besides its central location, the library is also adjacent to a local elementary school and a short walk from a senior housing center. A sidewalk was incorporated into the project for the ease of student access to the additional resources the library provides. The library offers an attractive and functional center the entire community can enjoy.

Manufacturers/Suppliers
Exterior Walls - Brick: The Belden Brick Company; Windows: Anderson Windows.
Roof - Scissor Truss: Mitek Industries; Asphalt shingles: Owen Corning; EPDM: Firestone.
Floors - Carpet & VCT: Mannington Commercial; Ceramic Tile: ATIAS Concorde.
Interior Walls - Lumber:Baum Lumber; Oak Doors: ARC Designer Hardwoods; Aluminum Storefronts: Biehl Glass Service; toilet & Bath Accessories: Bobrick; Barrel Vaulted Ceilings: Armstrong; Lighting: Corelite.


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com