Welcome to DCD.com!
ABOUT DCD    THE MAGAZINE    D4COST    CONTACT    HOME
Welcome to DCD.com!
ISSUE ARCHIVE     CURRENT ISSUE     CASE STUDIES   

 Current Issue
 Click here to
 read the issue.
Click Here To Access The DCD Archives™
Subscriber Login

Content/Departments
   Current Issue
   Issue Archive
   Specifiers Spotlights
   Building Products Revue
   TradeWinds
   Technical Articles
   Insights
   Case Studies
   DCD Sq. Ft. Cost Guides

   Cost Trends


Advertising
   Media Kit

Subscriptions
   Free Subscription
   Subscribe
   DCD E-News Subscription

D4COST Software


Subscribe to Design Cost Data Magazine!


  Addition To Immanuel Lutheran Church, Page 60Addition To Immanuel Lutheran Church
Architect 
CBG Architects 
1616 Broadwater Avenue, Billings, MT 59102


Location: 
Powell, Wyoming
Total Square Feet: 2,794
Construction Period: Jun 1999 to Dec 1999

Construction Team
General Contractor: Jim's Building Service - 1284 Road 9, Powell, WY 82435
Structural Engineer: Krivonen Associates P.C. - 1201 Grand Avenue, #9, Billings, MT 59102


Members of the Immanuel Luthern church envisioned a 50 foot by 50 foot addition to the north of their present building that would provide handicap accessibility to the main level of the church (which is approximately 3'/6'' above grade) and a meeting room/overflow room for their sanctuary. They met with the architect to discuss the program and budget. It was decided that the existing basement needed and additional exit but that it was too costly to provide a basement under the entire new addition. A partial basement for the furnace room was provided next to the new exit. The addition would also have mens and womens toilets and a serving kitchen for dinners.

The initial design was planned with the addition to the west and away from a smaller building that sat on an alley and was used for day care. While laying out the ramp and checking elevations, it was discovered that the smaller building's floor elevation fit the ramp elevations and the new addition was moved over and connected to the smaller building. This smaller building would then be converted into offices.

The congregation wanted as large an opening as possible between the new addition and the sanctuary. This was accomplished by removing the walls between the existing glulam columns and leaving those columns intact and installing a continuous folding door along side the columns.

The existing building has a stucco finish and it was decided to match the existing with EIFS. The addition was constructed of concrete footings and foundations, wood floor trusses, 2x6 wood stud walls with wood scissor roof trusses, asphalt shingles, and aluminum soffit and fascia. Interior walls were finished textured gypsum board and ceilings with glued on acoustical ceiling tile. The cost of construction included concrete paving for three parking spaces and walkways along the alley. The owners painted the interior and provided the carpeting and kitchen cabinetry.
 

Manufacturers/Suppliers
Exterior Walls -- Wood-Clad Windows: Pella; EIFS: RETRO-TEC.
Roof -- Asphalt Shingles: Owens Corning.
Interior Walls -- Doors: CECO, Premdor; Acoustical Treatment: USG Interiors.
 


©2015 Copyright DC&D Technologies, Inc. All rights reserved. Email: webmaster@dcd.com